Как може да се модернизира системата?

"Политиката за мен е нещо непознато, но и малко дразнещо, тъй като има много невярни неща в нея, популизъм, а аз съм човек на действието", това каза в предаването "Денят на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS чл.-кор.проф. д-р Григор Горчев.

Той сподели, че няма амбиции за министерски пост и е обучен да спасявам животи, а усеща, че хората имат нужда от нещо различно.

Според специалиста бъдещето на медицината е в роботите, чрез които можем да вършим дейности от разстояние, като допусна, че е възможно да прегледа пациент и от кулоарите на парламента.

В предаването благодарности към лекаря изрази и Десислава Златковска, пациент на проф. Горчев, чийто живот е бил спасен.

Професорът сподели, че заболяванията, с които се занимава, онкологичните, са много тежки и в по-напреднала фаза са фатални.

Извършиха първите операции с робот в Пловдив (СНИМКИ)

Той изрази задоволство, че все пак след 13 години от  първата операция, която е направил с робот, вече новите технологии в болниците в България ги има.

"Телемедицината я има в много държави, ние изоставаме, а с нея може да се улесни много работата на общопрактикуващите лекари, които могат да проследяват състоянието на пациентите си от разстояние, а чрез нея може да се следят и постковид пациентите", добави още медикът.

Относно вируса д-р Горчев заяви, че все още няма достатъчно информация за COVID, трупа се, но все още не може да се каже всичко за болестта.

Той смята, че малко трябва да изтрезнеем и да видим сериозността на проблема от заразата, която ще отмине, но ще остане горчивината от това, че сме могли да спасим повече човешки животи.

А за реформа в здравеопазването проф. Григор Горчев е убеден, че трябва да има консенсус между всички партии, а стремежът трябва да е към качеството, не към количеството, като за него е проблем да има във всеки град болница и предложи да има медицински центрове, които да оказват първоначална медицинска помощ и да изпраща по-сериозните случаи към големите здравни заведения .

Вижте повече във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.