Само десет са зрителите на първата прожекция на филм в света

Днес се ражда киното. Първите зрители на седмото изкуство са и участници в лентата на братята "Люмиер". Век и малко по-късно киносалоните в почти целия свят са затворени, но магията е жива!

Само десет са зрителите на първата прожекция на филм в света. Дело на братята Люмиер, които изобретяват кинематографа. Лентата показва работници, които напускат фабриката.

Този ден променя света. И съдбата на Димитър, който ще се роди 45 години по-късно.

Нова награда за „Борат 2"

„Лентата, която тия подвижни картинки да ги накараш да заиграят по екрана, да танцуват, да говорят си е чиста магия“, казва киномеханикът Димитър Митев.

Той е известен е като пазителя на кино "Влайкова". Предпочита обаче да го наричат просто "чичо Митко".

Вече 60 години киното е негов живот. В началото нямало киносалони и Мико натоварвал техниката на каруца, впрегната от магаре и обикалял пограничните села.

Награждават най-добрите ленти на „София Филм Фест”

„Тогава лятно време на площада опъваме чаршафа. Хората си идваха със столчетата, пари не събирахме. Понеже възрастните не можеха да четат бързо субтитрите, хващаха учителя по български - той чете субтитрите, онея слушат, а зимно време в кръчмата“, спомня си чичо Митко.

От днес киното е затворено. Но това не натъжава стария киномеханик.

„Знаете ли колко пандемии са минали през света и човечеството пак е оцеляло, като вихрушка ще отмине - кого отвее, отвее, кой оцелее, продължава“, мъдро заключва Димитър.