По-сложни протоколи може да забавят броенето на гласовете

По-сложните протоколи, които ще попълват секционните комисии след края на изборния ден, поставят под въпрос и обявяването на резултатите. Какви са пречките и как те ще се отразят на изборите?

След края на гласуването трябва да бъдат попълнени във всяка една изборна секция 10 страници. Освен да преброят хартиените бюлетини, да видят преференциите за отделните кандидати и да отчетат вота от машините, членовете на комисиите имат и задачата да съберат резултатите.

На тези избори обаче е рекорден броят на подадените заявления от българи за гласуване в чужбина. Съответно – и самите протоколи от чужбина ще са повече.

Картината се усложнява и заради двойно по-големия избор от кандидати за депутати, които ще събират и преференции.

Повече време ще трябва и за отделното отчитане на вота от над 9 000 машини. Ситуацията става още по-сложна и заради големия брой мобилни урни. Така притесненията на експертите от Информационно обслужване са, че резултатите от изборите ще са готови окончателно не два дни след вота, а най-малко след шест.

„Протоколът съдържа 500 числа, това са гласовете за партиите, които са 30 броя. На всяка партия има по 15 кандидати - това са още 450 гласа, тъй като или има преференция за кандидата, или няма. Това са си числа. Ние предлагаме поне комисиите да не събират числа” , коментира , председателят на „Информационно обслужване" проф. Михаил Константинов.

„Искаме да спестим 500 операции на всяка комисия, съответно 500 числа и съответно - десетки грешки. Като се извършват 500 суми от изнервени и изморени хора, те ще сбъркат. Това е човешко”, допълни той.