Предизборни коментари от Нона Йотова и Любен Дилов - син

Пореден предизборен дебат в ефира на NOVA. В студиото на „Здравей, България” представителите на листи Нона Йотова – кандидат за депутат от БСП, и Любен Дилов – син – кандидат за депутат от ГЕРБ и СДС, коментираха актуални теми и дадоха предизборните си обещания.

Защо да гласуваме за вас?

„За да изпълним нашата програма - да успеем да спасим държавата от срутището ГЕРБ, да стане отново парламентарна република, а не премиерска, каквато е в момента”, заяви Йотова.

„Личната ми мотивация е ясна, вече съм бил депутат от Бургас, който през следващите години ще търпи и още промени. Мисля, че нещата са много прости – ако колегите от БСП можеха да управляват, щяха да го правят. Самият факт, че толкова време те не управляват, показва как хората в България си представят живота. Разбира се, има много проблеми, които трябва да бъдат решавани, съгласен съм, че трябва да е по партиен път”, отвърна Дилов.

Как да се справим с пандемията?

Според Нона Йотова в момента има „несправяне с кризата”. „Това, което се случи, с отварянето на заведенията на 1 март, въпреки, че британският щам навлизаше със страшна сила, като че ли беше нарочно, за да може да се заразят повече хора и локдаунът да настъпи, точно когато идват избори. Хората да бъдат наплашени и да не отидат да гласуват”, смята кандидатът от БСП.

Опонентът й от ГЕРБ отвърна, че не е привърженик на подобни конспиративни теории. „Мога да кажа, че България се справя над средното ниво. Като гледаме световната статистика, много малко държави са над нас. Това, което се случва в момента, повтаря испанския грип. Съвсем нормално е третата вълна да е с много повече заразени. Тези ограничителни мерки се правят с една единствена цел – да се намали натискът върху здравеопазването. Те не могат да спрат хода на грипа и получаването на колективен имунитет. Рецептата е това – масово ваксиниране и грижа за хората в болниците”, категоричен е Любен Дилов – син.

Според представителя на левицата ваксинирането е било много объркано. Йотова подчерта, че сме на последно място по ваксинация в Европа и на трето по смъртност.

„Беше сбъркана цялата система с тези ваксини. Не разбирам защо зелените коридори не бяха пуснати от самото начало”, попита тя. Според нея е било необходимо да се разяснява повече на хората как действа ваксината и, че е безопасна.

„Истината е, че се прилагат толкова ваксини, колкото има. Разбира се, че могат да бъдат повече, стига да ни ги дадат. Надяваме се, че след „онзи вопъл”, отправен от четири държави, ще настъпи някаква промяна и ще вземем количествата, които ни се полагат и за които сме платили”, отвърна Любен Дилов – син. Той е на мнение, че прекаленият либерализъм на управляващите им е изиграл лоша шега. Вина за суматохата и объркването на хората имали и тези, които се изказвали по темата, без да бъдат компетентни, добави кандидат-депутатът.

„Премиерът не е лекар. Не може от джипката да издава наредби и заповеди, които да се сменят през ден. Би трябвало действително лекарите, както в Израел, да управляват тази криза”, смята Йотова.

„Няма решение, което да не е взето от колективен орган. Това са спекулации, че Борисов лично отваря и затваря. България все пак, с тази политика на лавиране, успя да съхрани икономиката си в този период, това не го казваме ние, а чуждестранни наблюдатели. За това има мерки. Никой не е бил в тази ситуация, за да знае как се действа в нея”, отвърна Дилов.

Повече за дебата по темите гледайте във видеото.