Първоначално беше оценена на 2,5 до 3,5 милиона лири

Картина в чест на медиците на графити художника Банкси беше продадена на търг в Лондон за  19 милиона евро. Приходите получени от произведенеието на изкуството ще бъдат дарени на Британската здравна служба. 

Сумата е рекордна за Банкси. Първоначално творбата беше оценена между 3 и 4 милиона евро, но достигна 4 пъти по-висока цена.  Черно-бялото произведение се нарича „Този, който промени правилата“.

На картината момче си играе с кукла - медицинска сестра в ролята на супергерой вместо с Батман или Супермен, които са хвърлени в кошче за боклук. Тя беше представена през май миналата година в университетската болница в Саутхамптън в чест на британските здравни работници на първа линия в борбата срещу COVID-19. Сумата от продажбата й е предназначена за персонала и пациентите на тази болница.

Предишният рекорд на Банкси беше поставен през 2019 г - 11,5 милиона евро бяха платени за творбата му "Парламентът на маймуните".

Продажбата на "Game Changer" е в деня, в който британците отбелязват една година, откакто министър-председателят Борис Джонсън обяви първите строги ограничителни мерки заради COVID-19. Минута мълчание отдаде почит на жертвите на новия коронавирус - повече от 126 000 британци.  

 

Източник: БНР