Вижте как птиците са се озовали в града

Два белоглави лешояда, разхождащи се спокойно в центъра на Сливен, смутиха жителите на града. Заради засиления интерес към птиците и за да успокоят хората, от „Зелени Балкани” дадоха повече информация за тях. На страницата си във Facebook организацията съобщава, че двете хищни пернати са част от дългосрочна съвместна програма с Фонда за дивата флора и фауна и Дружеството за защита на хищните птици, за завръщането на този рядък вид у нас.

Излюпи се първото брадато лешоядче за 2020-а у нас (ВИДЕО+СНИМКИ)

Те са дарение от International Centre for Birds of Prey – Англия, заедно с още 8 птици – белошипи ветрушки и египетски лешояд. След като преминали карантина в Спасителния център за диви животни,  трите белоглави лешояда  в началото на март били пуснати на свобода в природата.

Кои са лешоядите в Сливен и защо се разхождат в центъра на града? През последните дни, два белоглави лешояда се...

Posted by Zeleni Balkani on Wednesday, March 24, 2021

Тъй като птиците са възрастни екземпляри, излюпени и израснали в зоопаркови условия, те по-трудно се адаптират за живот в дивата природа. Това е и причината да търсят близостта на хората и две от тях да се придвижат към града, като съвсем спокойно се разхождат в центъра на Сливен, без да се безпокоят, че някой може да им навреди. След получени сигнали от загрижени жители на населеното място двата лешояда са заловени и върнати в природен парк „Сините камъни” за адаптация.