Тя ще включва гр. Обзор, с. Баня, с. Емона, с. Козница, с. Паницово, с. Приселци и с. Раковсково

Министерският съвет прие решение за административно-териториална промяна за отделяне на населени места от община Несебър, област Бургас, и създаване на нова община с административен център гр. Обзор, област Бургас. Новата община ще включва следните населени места - гр. Обзор, с. Баня, с. Емона, с. Козница, с. Паницово, с. Приселци и с. Раковсково.

Недоволни от референдума в Обзор излязоха на протест

Министрите разгледаха референдума, в който жителите на Обзор и още шест села поискаха да се отделят от община Несебър. На местното допитване в началото на месеца над 70% от гласовете бяха „За“ създаването на нова община. 

С извършването на тази административно-териториална промяна се цели да се създадат по-благоприятни условия за задоволяване на ежедневните потребности на населението от административни, социални, здравни, транспортни, финансови и други услуги, както и осъществяване на по-ефективно и ефикасно управление на територията на населените места, обхванати от инициативата за създаване на новата община.

Административно-териториалната промяна ще влезе в сила от деня на обнародването на Указа на президента в Държавен вестник, като общият брой на общините ще стане 266.