Тази година се навършват 45 години от създаването на анимационния филм

Играчка от руския анимационен филм "Котенцето с име Бау" ще бъде индикатор за безтегловността на космическия кораб "Союз МС-18", съобщи на пресконференция командирът на полета Олег Новицкий, цитиран от ТАСС.

"Индикатор ще бъде героят от нашия хубав анимационен филм - котенцето на име Бау. Тази година се навършват 45 години от създаването на този хубав, весел филм", каза космонавтът.
Той отбеляза също, че близките няма да могат да изпратят космонавтите на експедицията им заради пандемията и ще гледат онлайн старта на космическия кораб.

Копие на космическия кораб от сериала „Мандалорецът” се появи в Русия

Той е планиран за 9 април от "Байконур". В екипажа на Роскосмос са Новицкий и Петър Дубров, в дублиращия екипаж са Антон Шкаплеров и Олег Артемиев. Планираната продължителност на полета е 191 денонощия.

На 10 март от Роскосмос обявиха, че на мястото на Сергей Корсаков в основния екипаж се включва астронавтът на НАСА Марк Ванде Хай, а в дублиращия астронавтката Ан Макклейн заема мястото на Дмитрий Петелин.

ИНЦИДЕНТ ПРИ КАЦАНЕ: Прототип на "Старшип" се взриви (ВИДЕО)

Решението за смяната бе взето въз основа на ангажиментите на руската държавна компания с американската "Аксиом Спейс" за полет на американски астронавт с космическия кораб "Союз МС-18".

Междувременно стана ясно, че астронавтът Марк Ванде Хай се е имунизирал срещу COVID-19 преди полета на 9 април. Новицкий и Дубров са се ваксинирали още в първите дни на годината.

Източник: БТА