Изкуствен интелект навлиза и в репродуктивната медицина

"Причините за невъзможност за нормално забременяване са комплексни и би било неправилно да изтъкнем само една". Това каза в предаването "Социална мрежа" по NOVA NEWS д-р Мефтуне Шефкетова, началник на Център за асистирана репродукция.

Тя добави, че не бива вниманието да се насочва само към единия партньор от двойката, а самата процедура започва с рутинни хормонални изследвания.

Д-р Шефкетова е убедена, че България по нищо не отстъпва на развитата медицина, като се цели да достига световното и европейското ниво по отношение на асистираната репродукция.

Тя сподели за технология, която се използва, за да се селектират сперматозоиди от милиони, които биха дали начало на добър ембрион. Целта е да се прекрати поредиците от неуспешни опити при инвитро процедурата.

"За съжаление при нас идват двойки, в които жената е в по-напреднала възраст, след 37 години. Пред хората в напреднала възраст също има алтернативи - ако са съхранили яйцеклетки, те могат да се използват в подходящ момент. Същото важи и за мъжете и сперматозоидите", каза още лекарят.

Тя добави, че донорството е единственото решение за някои двойки, а за съжаление инвитрото не е панацея и има постоянна нужда от донорство и на яйцеклетки, и на сперматозоиди, като удовлетворението за донорите е, че ще помогнат на бездетни двойки.

Донорството у нас е анонимно и безвъзмездно. На желаещите да помогнат се поемат разходите по пътуване и отсъствие от работа.

Вижте повече във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.