БСП и ГЕРБ влязоха в спор за протоколите

Хора, поставени под карантина и след 31 март, когато изтича срокът за подаване на заявления, ще могат да гласуват. От ЦИК обявиха, че по изключение това ще е възможно в избирателните райони, където вече има поне 10 души, заявили желание за мобилно гласуване.

Централната избирателна комисия съобщи още, че има проблем с назначаването на членовете в мобилните секции и тези за COVID-отделенията. На този етап нямало сериозен интерес за гласуване от хората, които са на лечение в болница.

Към 31 март списъците за хора, които са под карантина и трябва да се обслужат с мобилни секции, трябва да са приключени, уточни Димитър Димитров на брифинг в ЦИК. 

 

 

Днес е приключило обучение на служителите в РИК, след което ще се проведе обучение на членовете и на СИК. То ще се провежда онлайн. Където това не е възможно, обученията ще се проведат в много малки групи и при спазване на всички епидемиологични мерки.

„За изминалата седмица ЦИК прие методически указания за СИК и РИК. Назначи съставите на секционните избирателни комисии извън страната – това са 465 избирателни секции. И от Германия имаше подусловие. ЦИК прие и решение за препоръчителния начин на сгъване на избирателната бюлетина”, обясни говорителят на ЦИК Таня Цанева.

В ЦИК са постъпили множество сигнали за сведения. По една от постъпилите жалби от ЦИК са открили нарушение – в предизборен агитационен материал са използвани религиозни знаци и изображения. 27 март е последният ден, в който социологическите агенции могат да се регистрират. Към момента броят им е 4.

Според Димитър Димитров протоколите за гласуване са направени елементарно и единственият вариант да се допусне грешка е, ако тя е умишлена.

"Протоколът е максимално улеснен, няма различен вид недействителности. Премахнати са някакви юридически показания. Максимално е улеснен, дори без да е необходимо познание и поготовка", каза той.

От политическа партия ГЕРБ заявиха на брифинг, че протоколът са неясен, объркващ и труден за попълване. От партията видяха в това провокация и начин за създаване на криза.

От партията посочиха и конкретен виновник според тях – членът на ЦИК Емил Войнов, който е от квотата на БСП.

"ЦИК няма да променя протоколите, защото в тях няма нито един ред, който да не съответства на изискванията на Изборния кодекс. Всяка политическа партия, която участва в изборите, провежда своята предизборна кампания", подчерта Цанева.

Тя уточни, че "самите участници в изборите искат да получат протокол, който да е попълнен с цялостната информация - колко са гласували, колко преференции имат както от хартиените бюлетини, така и от протокола, който излиза от машините".

"Ако ЦИК възприеме предложенията, които се чуват в публичното пространство, да не се попълват тези клетки, а този протокол да се занесе в РИК и Изчислителния център, разбирате, че тогава вече биха могли да се появят съмнения за някаква манипулация на тези протоколи", коментира още Цанева.

Обвиненията предизвикаха остра реакция в социалистите. Те попитаха ГЕРБ защо чак сега намират протокола за проблемен. И припомниха как е бил одобрен.

Справка в архива на ЦИК показва, че само председателят Александър Андреев не е подкрепил проекта за изборните книжа.  Промяна на протокола толкова късно преди вота нямало как да има.

Края на март ще приключи сертифицирането на машините, но от Държавната агенция за електронно управление са заявили, че нямат никакво основание за притеснение по отношение на машините, каза Цанева. ЦИК ще обжалва решението на Софийския административен съд, с което разреши видеонаблюдението при преброяване на бюлетините, посочи Цанева, но отказа на този етап да назове мотивите за това.

Пред NOVA ЦИК гарантираха, че ще бъде спазен законният срок за обявяването на изборните резутлати .