Той е сложен за попълване, предупредиха от „Информационно обслужване”

Напрежение между ГЕРБ и БСП заради протоколите за предстоящия парламентарен вот. След като „Информационно обслужване” и районните избирателни комисии в София предупредиха, че протоколът е сложен и ще има забавяне на резултатите, двете партии размениха реплики по темата.

Проверка на NOVA преди дни показа, че за попълването му е необходим около час и половина и то от хора, които имат предишен опит в организацията на изборите.

10 дни преди изборите ГЕРБ видяха проблем в протокола, в който секционните комисии ще нанасят изборните резултати. Според тях той е умишлено усложнен.

ИЗБОРИ С ПОВИШЕНА СЛОЖНОСТ: Колко време отнема да се попълнят протоколите?

„Това е нарочно, за да има повече грешки, за да се забави обработването на резултатите, за да се генерира хаос, нетърпение и да се получи една чудесна среда за политически спекулации и коментари”, каза Томислав Дончев от ГЕРБ.

От партията посочиха и конкретен виновник според тях – членът на ЦИК Емил Войнов, който е от квотата на БСП.

„Категорично трябва да зададем въпроса: Той ли ще понесе отговорност за това, което е възможно да се случи? И в изборния ден, и в изборната нощ, и в следващите няколко дни”, попита Красимир Ципов от ГЕРБ. 

ЦИК: Поставени под карантина и след 31 март ще могат да гласуват

Обвиненията предизвикаха остра реакция в социалистите. Те попитаха ГЕРБ защо чак сега намират протокола за проблемен.

„Имахте мнозинство в парламента, имате правителство, имате мнозинство в ЦИК. Вие от ГЕРБ и „Обединени патриоти” сте виновни за това положение и ще си носите отговорността”, заяви Георги Свиленски от БСП.

И припомниха как е бил одобрен.

„Самият секционен протокол е приет на заседание на ЦИК на 4 февруари. От гласувалите 17 членове на ЦИК „За” този вариант на протокола са гласували 16, само един е бил „Против”, обясни Емил Войнов, член на ЦИК от квотата на БСП.

Справка в архива на ЦИК показва, че само председателят Александър Андреев не е подкрепил проекта за изборните книжа.  Промяна на протокола толкова късно преди вота нямало как да има.

„Всяка политическа сила, която участва в изборите, провежда своята предизборна кампания. ЦИК няма да променя протоколите, защото в тях няма нито един ред, който да не съответства на изискванията на Изборния кодекс”, заяви Таня Цанева, говорител на ЦИК.

„Няма как от нас да се очаква да направим фокус”, допълни Димитър Димитров, говорител на ЦИК.

Пред NOVA ЦИК гарантираха, че ще бъде спазен законният срок за обявяването на изборните резултати.

„Няма да има забавяне при обработка на документите”, увери Таня Цанева, говорител на ЦИК.