Какво съветват специалистите

COVID-19 рязко пренесе ежедневието на децата ни онлайн, а това крие и редица рискове. Педофили дебнат в популярни игри в мрежата, стана ясно след акции на ГДБОП. Как изглеждат тези опасности и какво съветват специалистите по безопасен интернет?

Никол е на 18 години. Преди време с нея се свързва човек, когото тя никога не е виждала на живо, но иска да се сприятелят. Далеч не всички успяват да се усетят навреме. Защото хората от другата страна на чата са достатъчно умели, за да заблудят дете.

Обикновено близо 60% от момичетата и момчетата започват да споделят за проблеми в училището, както и за такива, свързани с родителите им.

За изминалата година в Националния център за безопасен интернет са постъпили 15 000 сигнала. Заради преминаването към дистанционно обучение отново сега опасността нараства.

Конкретно в онлайн игрите – всеки играе с псевдоним или така нареченият никнейм. Фалшиви самоличности имат обаче не само децата. 

Чатовете в игрите им дават необходимото време да се сприятелят, след което прехвърлят комуникацията в друга платформа. А в някои игри децата регистрират актуални лични данни като истинско първо име, града, в който живеят и годините си. Така стават лесно откриваеми.

Никол разказва, че изпращането на провокативни снимки и между връстници се оказва клопка. Въпреки това се случва често и всеки в училище познава поне един, чиито снимки са били пуснати в мрежата.

Самата Никол вече втора година е доброволец в Националния център за безопасен интернет.

18-годишното момиче знае, че скрийшотовете са доказателство при разследване и че ако докладва съмнителния профил, това ще помогне други деца да не попадат в клопка. Никол е част от стратегията за превенция на Центъра информацията за опасностите в мрежата да се предават от връстници на връстници.

Центърът има и отворена гореща линия за деца, които са станали жертви в интернет и имат нужда от съвет и не знаят към кого да се обърнат. Консултацията е напълно анонимна, има и чат. А сигнали и днес не липсват.

Повече по темата гледайте във видеото