Това е същото космическо тяло с диаметър 340 метра, за което се очакваше, че ще се доближи опасно до планетата ни през 2029 г.

НАСА успокои, че в следващите сто години няма опасност от сблъсък на Земята с астероида Апофис, съобщи Асошиейтед прес.

От американската космическа агенция съобщиха, че наблюдения с телескопи изключват вероятността астероидът да удари Земята през 2068 г.

Това е същото космическо тяло с диаметър 340 метра, за което се очакваше, че ще се доближи опасно до планетата ни през 2029 г. и отново през 2036 г. От НАСА изключиха преди време вероятността от сблъсък при тези сближавания. Остана обаче заплахата от удар през 2068 г.

 

 

Астероидът Апофис е засечен през 2004 г. и е включен в списъка на НАСА с рискови обекти.
"Удар през 2068 г. вече не е сред потенциалните заплахи, изчисленията ни не сочат риск от сблъсък в близките поне сто години", каза Дейвид Фарнокия от Центъра за изследване на близки до Земята обекти в НАСА.

Учените са успели точно да изчислят орбитата на Апофис около Слънцето благодарение на радарни наблюдения по-рано този месец, когато астероидът е преминал на 17 млн. километра.
Той ще се доближи на 32 000 км на 13 април 2029 г. и това ще позволи на астрономите да го огледат по-добре.

"Когато започнах да работя с астероиди след колежа, Апофис беше пример за опасен астероид. Сега определено чувствам известно удовлетворение, че вече не е в рисковия списък", каза Фарнокия.