Тя е водач на листата на ГЕРБ – СДС в Разград

В „Събуди се“ продължават портретите на жени от кандидат-депутатските листи. Срещаме ви с Десислава Атанасова – водач на листата на ГЕРБ – СДС в Разград.

Кои са най-наболелите проблеми на Разград. Какво искате да направите на всяка цена, ако спечелите?

Пътят дотук заедно го изминахме. Видяхте вероятно много, много амортизираната пътна инфраструктура. Това е един от сериозните проблеми, не само в града, но и в областта. През последните четири години имаше инвестиции в ремонтни дейности на републиканска и общинска пътна мрежа. Преди месец правителството отпусна милион и деветстотин за ремонт точно на тези булеварди, по които дойдохме – „Странджа” и „Априлско въстание”. В окаяно състояние са, не са ремонтирани много, много години. Надявам се, че общината ще придвижи всички процедури, така че гражданите на града и гостите да се движат по една по-добра инфраструктура.

На следващо място работните места разбира се. Тук, слава богу, има работеща индустрия. Само преди седмица едно от големите предприятия получи сертификат за инвеститор клас А. Ще има разширение на завода, който в момента произвежда ваксини за субстанции за приложение в животновъдството и ветеринарната дейност. Но с разширението ще бъдат открити 350 нови работни места. Всъщност хората искат добра среда за живот и достойно заплащане за своя труд. Това трябва да е точка номер едно в дневния ред на всеки един управленец и държавник. Няма значение на какво ниво е.

Вие сте водач на листата на ГЕРБ в Разград, но ми направи впечатление, че ГЕРБ има най-много жени водачи на листи. Премиерът Борисов вслушва ли се в този силен женски глас? 

Ние сме доказали като партия, че има равнопосатевност между половете. Жените заемат ключови места в политиката, в държавната администрация. Да, жените са работоспособни и това се цени в нашата партия. На жените може да се разчита, и това се цени в нашата партия. И се радвам, че всички ние, които сме водачи на листи на ГЕРБ в цялата страна, жени, сме доказали своите възможности. Ние сме хора знаещи, можещи, професионалисти – всеки в своята област. И се надявам, че не сме разочаровали никого.

Вас специално ви наричат нежното острие на ГЕРБ. Коя е най-трудната ви битка през всичките тези години? 

Не знам дали съм острие. Тази усмивка може да обезкуражи всякакви противници, са ми казвали. Но битки човек има и лични, има и обществени. Най-трудно ми беше, когато бях здравен министър. И толкова съчувствам сега на професор Ангелов. Мой колега и кандидат за доверието на хората. Когато забранихме тютюнопушенето на закрити обществени места. Тогава имаше огромна съпротива. Но мисля, че беше за добро. Хората го оценяват, вече в продължение на повече от 9 години действа Закона за здравето по отношение на забраната за тютюнопушене Мисля, че за здравето на обществото ни е важно, че тогава успяхме да се преборим с лобито на пушачите. Аз също съм пушач. Но въпреки това винаги съм спазвала закона. 

Вие ни припомнихте това време, в което бяхте здравен министър. Това беше по време на първия кабинет на премиера Борисов. Какво бихте отговорила на всичките тези ваши опоненти, които казват, че не се справяте с овладяването на пандемията? 

Това е предизвикателство за целия свят. Никой не беше подготвен, че ни чака война. Буквално. С невидим враг. Полагаме максимални усилия, и ние, като мнозинство в НС, и правителството. И по отношение на здравните мерки, и по отношение на социално-икономическите мерки. Надявам се, че хората ценят нашите усилия. Но и всеки един от нас, член на нашето общество, трябва да спазва три основни неща – вече повече от година ги говорим. Дистанция, дезинфекция, дисциплина. Само така ще се справим. Ако наистина сме единни и няма разнопосочно говорене и от експерти, и от политици, и това ще отмине.

Цялото интервю с Десислава Атанасова гледайте във видеото.