Роденото дете на Лора е в стабилно състояние в отделението по неонатология, с отрицателен тест за COVID

Не е отказвано болнично лечение на 36-годишната родилка, починала от COVID в Бургас Това обявиха от болницата след като нейни приятели излязоха с твърдения, че не е била приета поради липсата на места. 

Часове след смъртта на талантливата бургаска художничка Лора Янева нейни приятелки публикуваха постове в социалните мрежи. Твърдят, че бременната в 6-я месец жена е потърсила помощ още в първия момент, в който е имала симптоми на COVID. След положителен PCR тест, на 15 март, тя се е консултирала и с лекар заради бременността.

"На 19-ти я приеха по спешност в болницата. Два дни преди това тя ми писа и говорихме и по телефона,че не се чувства добре, с висока температура и отиде в Спешното.От там я върнаха поради липса на легла, да продължи лечението вкъщи", разказва приятелка на родилката.

Миналата сряда в Бургас министърът на здравеопазването съобщи за родилка в тежко състояние, която се лекувала 10 дни в домашна обстановка.

Родилка от Бургас почина след усложнения от COVID

От болницата съобщиха, че жената е докарана за първи път на 17 март с линейка на „Спешна помощ“. Прегледана е от дежурния лекар в триажа. Направена е и консултация с акушер-гинеколог, който препоръчва болнично лечение. Към този момент състоянието й не е особено тежко, а сатурацията е 98%. Бременната жена обаче отказала хоспитализация и декларирала това с подпис.

На 19 март вече е приета във влошено състояние. Часове по-късно е интубирана.

Екскпертна комисия  взема решение  за спешно секция, за да бъде спасен животът на бебето и родилката. По време на престоя й било приложено лечение с всички показани за състоянието й медикаменти, използвани в лечението на COVID-19, включително ремдесевир и реконвалесцентна плазма.Уточняват още от ръководството.

"Ще направим всичко необходимо, за да можем първо да помогнем на семейството, защото то има нужда и от морална и от материална подкрепа", заяви Диана Саватева, зам.-кмет на Бургас.

Художничката Лора Янева е една от доброволците, които се включват в групите за помощ на самотни възрастни хора още при първата вълна на Ковид пандемията. Води и заниманията по арт терапия на деца с увреждания

Преждевременно роденото дете на Лора е в стабилно състояние в отделението по неонатология, с отрицателен тест за COVID.