Имунизацията е единственото спасение от коронавирусната инфекция, твърдят медиците

Много от пациентите, засегнати от коронавирусната инфекция, са с повишен риск от тромбоцитно усложение, което повишава риска и от белодробни тромбемболии, инсулти и инфаркти. На голяма част от тях се прави инвазивно изследване, за да се минимализират рисковете от последващи сърдечно-съдови инциденти.Това посочват медиците от Военномедицинска академия на страницата на лечебното заведение във Facebook. 

Проф. Иво Петров: Даже лек COVID уврежда сърцето и съдовете на 15% от болните

Редица пациенти идват с усложения след остро протекла коронавирусна инфекция. Като последица от COVID-19 можем да посочим и вторичното засягане на сърдечния мускул – миокардит и възпалението на обвивката на сърцето или т.нар. перикардит, коментира д-р Акиф Шабан, ръководител на Отделението по инвазивна кардиология на Военномедицинска академия (ВМА).

„Обича“ ли COVID-19 сърцето❓❣ Много от пациентите, засегнати от коронавирусната инфекция, са с повишен риск от...

Posted by Военномедицинска академия - ВМА on Tuesday, March 30, 2021

Голяма част от тях вече имат белодробна недостатъчност като последица от протеклата инфекция, а заедно с това се явяват и сърдечните увреждания. В такива случаи се започва лечение, което протича в рамките на няколко месеца и има за цел да намали сърдечния проблем и да бъде преодоляно това вторично засягане на сърцето.

COVID-19 обича живият организъм. Идеята му е да се развива и да продължи да живее. Затова пазете сърцето. В световен мащаб здравеопазването залага повече на профилактиката. Ние тук залагаме повече на активното лечение. Профилактиката и превенцията на коронавирусната инфекция е спазването на противепидемичните мерки. При пациентите с придружаващи заболявания те са още по-важни и дори неотменна част от тяхното ежедневие.

Опашки от желаещи да се ваксинират пред ВМА (СНИМКИ)

Какво да кажем на пациентите, които имат своите придружаващи сърдечно-съдови заболявания?

Да се ваксинират! Препоръчвам ваксината, тъй като тя е единственото спасение от коронавирусната инфекция. Ние трябва да се научим да живеем с този вирус. А за нашите пациенти, тези със сърдечно-съдовите проблеми, само  едно камъче може да обърне каруцата. За тази една година ние сме имали десетки пациенти, заради които екипът ни се е събирал по спешност – буквално посред нощ, и животът им е бил застрашен именно заради усложненията от инфекцията. Точно заради това всички, които са се допитали до нас, ги успокояваме, че не бива да имат притеснения относно ваксините. Защото това е един коз срещу вируса, само така ще изградим щит срещу заразата. Ваксината ще предпази от евентуално по-тежко протичане на инфекцията, предпазва от тежките форми на COVID-19, което за пациентите със сърдечно-съдови заболявания е изключително ценно.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК