Офшорните паркове ще са в помощ за петролната и газовата индустрия в Норвегия

Офшорни вятърни централи ще помогнат за трансформацията на петролния сектор в Норвегия. В страната планират изграждането на още мощности, въпреки, че вече почти цялата потребявана енергия е от възобновяеми източници.

Офшорните паркове ще са в помощ за петролната и газовата индустрия, предоставяйки успешен бизнес модел за развитие, коментира Ройтерс. Правителството определи две зони в Северно море, в които ще бъдат изградени 4,5 гигавата вятърни централи. Това е почти половината от капацитета на Великобритания, която е лидер в Европа по отношение на изградени офшорни централи.

Плановете ще бъдат официално представени тази пролет в Бяла книга, а очакванията са, че първите турбини да заработят до края на десетилетието. Много от детайлите остават неясни към момента, но със сигурност се знае, че както с петрола, северната страна възнамерява да изнася в чужбина произведената зелена енергия от вятърните паркове.

ЕС планира 25 пъти повече енергия от вятър в моретата до 2050 г.

Въпреки, че не е член на ЕС, Норвегия може много да помогне за развитието на вятърната индустрия в региона. Плановете на Брюксел са до 2030 година да изгради 60 гигавата офшорни вятърни турбини. В момента капацитетът им е 12 гигавата. В страната коментират, че за постигането на тази цел ЕС ще има нужда от площи в Северно море.

Норвегия добива най-големите количества петрол и природен газ на Стария континент. В момента страната обмисля как да реформира тази индустрия на фона на световните планове за производство на зелена енергия.

Дания създава изкуствен остров, генериращ енергия от вятъра

Норвежката петролна компания Equinor, както и други европейски компании в сектора като Total, BP и Shell вече съобщиха за плановете си да заложат на възобновяемите източници, за да намалят "зависимостта си" от петрола, като често фокусът е именно върху офшорни паркове.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.