След 4-дневно прекъсване спасителите подновиха операцията

Нов опит на Планинската спасителна служба да открие тялото на изчезналия в рила 34-годишен сноубордист. След 4-дневно прекъсване, днес спасителите подновиха операцията, но не откриха и следа от тялото на мъжа. 

От 11 дни сноубордистът е в пълна неизвестност. Той изчезна след спускане в забранена зона край писта „Картала”. Телефонът му остана включен дни наред и чрез сигнала му спасителите стигнаха до предполагаемото местоположение на мъжа – улей, в който е паднала огромна лавина. И днес търсенето беше насочено изцяло в този участък.

Издирването на изчезналия сноубордист става опасно за спасителите

„Прегледахме, сондирахме, търсихме с кучета, не открихме нищо. Има вероятност да е някъде встрани, просто данните, които ни дават да не отговарят на местоположението”, твърди планинският спасител Георги Ботев.

Часове наред спасителите претърсваха огромната лавина, но в ранния следобяд температурите рязко тръгнаха нагоре и лавинната опасност се повиши значително.

„Почва да тече всичко. В улея започна да се пропада, става опасно за екипа, който работи там. Наклонът е доста опасен. Отдолу има ледена основа и при предстоящото топене се получава подмиване на склона и възможност да тръгне пак при натоварване от хора или спонтанно може да тръгне целия склон надолу, така че рискът е голям и за момента няма да влизаме там”, посочва Георги Ботев от Планинската спасителна служба в Благоевград.

Подновяват издирването на изчезналия в Рила сноубордист

От спасителната служба за пореден път обясниха, че работят практически на сляпо, защото нямат никаква информация какъв точно е бил маршрута на сноубордиста.

“Телефонът е там, но дали и човекът е там? Никой нищо не може да каже. Към нас информацията още от началото е много оскъдна, и многозначителна – изчезна човек до пистата, някъде, а вижте, районът е огромен”, заяви още планинският спасител.

В следващите дни акции няма да се организират заради огромната лавинна опасност. Склонът ще се наблюдава и при възможност спасителите ще претърсват безопасните участъци от склона в близост до гората.