Покойниците били погребани в затворени ковчези

Нелепа грешка предизвика серия от погребения на 72-годишен мъж от Добрич. Исмаил Хюсеин починал от COVID- 19 в добричката болница през нощта на 28-ми март. Оказва се, че тялото му е разменено с друг починал от коронавирусната инфекция.

Заради противоепидемичните мерки, единственият външен човек, допуснат в моргата е мюсюлмански свещеник, когото синът на починалия моли да му направи снимка. Роднините получават тялото в затворен ковчег вчера след обяд и го погребват.

Рекорден брой нови случаи на COVID-19 от началото на пандемията у нас

„Току-що бяхме приключили погребението и покривахме гроба с пръст, когато ходжата ми показа снимката – аз исках да ми покаже дали това е баща ми. Той ми показва снимката, а аз заставам и казвам на ходжата: Подиграваш ли се с мен, този не е баща ми!”, разказва Метин Ахмет, син на починалия.

 „Много зле се почувствахме всички – дойдоха наши роднини, жените дойдоха, почнаха да припадат”, заяви Сашо Стефанов, племенник на починалия.

Опечалените изравят ковчега и го връщат в болницата.

„Как може ние да вземем чужд труп, и да го заровим, и пак да го изкарваме – това е голям грях за нас!”, споделя Айше Ахмет, племенница на починалия.

ТРЕТАТА ВЪЛНА: Разказ за денонощната битка на живот и смърт

По случая са сезирани полицията и прокуратурата. С помощта на криминалисти историята се разплита.

“Едва днес открих в Балчик,  в гробищата,  баща ми”, споделя Метин Ахмет, син на починалия.

Оказва се, че тялото на Исмаил Хюсеин е разменено с друг починал от COVID-19 – Ислям Хюсеин и е погребано в понеделник. Днес то отново беше извадено и върнато в Добрич.

От Окръжна прокуратура – Добрич съобщиха, че няма извършено престъпление. Директорът на многопрофилната болница отказа коментар, преди да приключи вътрешната проверка по случая.