Машини ще има в 9390 секции у нас

На парламентарните избори на 4 април гласоподавателите в общо 9390 секции в цялата страна ще имат възможност да гласуват машинно. Пълният списък на местата, на които ще бъдат поставени машини, ВИЖТЕ ТУК.

На таблото пред изборното помещение можете да се запознаете със списъка на партиите, коалициите, независимите кандидати, както и с имената от кандидатските листи към тях.

След това влезте в изборното помещение. Легитимирайте се с лична карта или зелен паспорт. Заявете, че желаете да гласувате с машина. Член на секционната избирателна комисия Ви предоставя карта. Поставете картата за гласуване в машината, за да се активира електронната бюлетина. Тя изглежда по същия начин като хартиената.

Разгледайте бюлетината. С бутоните в долната част на екрана може да преминете към следваща страница или да се върнете назад. Направете своя избор чрез докосване на екрана в квадратчето за партия, коалиция, независим кандидат или „не подкрепям никого“. След това може да отбележите преференция за предпочитания кандидат от избраната от Вас листа чрез докосване на екрана в кръгчето. Вижте своя избор отразен на екрана. Ако сте сбъркали, може да направите корекция  чрез докосване на различни от първоначално отбелязаните квадратче и кръгче. Маркирайте полето „преглед“.

Когато вече сте сигурни в избора си,  докоснете полето „гласуване“ в долната част на екрана. Потвърдете своя избор. Машината разпечатва разписка с вота Ви. Вземете разписката, проверете вота си в нея и я сгънете с текста навътре. Извадете картата от машината. Пуснете разписката в непрозрачната кутия. Върнете картата на секционната избирателна комисия.

Подпишете се в избирателния списък, че сте гласували и вземете личната си карта.

За повече информация посетете сайта на Централната избирателна комисия – www.cik.bg.