Това стана ясно от думите на говорителя на ЦИК Димитър Димитров

Близо 7000 са кандидатите за народни представители. Това стана ясно от думите на говорителя на ЦИК Димитър Димитров в предаването „Карай направо”.

Той коментира протокола, който ще бъде попълван в края на изборния ден. Притесненията са, че трябва да се изпълнят много операции и това ще забави изборния процес.

„Няма как да имате почти 7000 кандидати за народни представители и там, където има машина, да не отразите преференцията. Там е основният проблем”, обясни Димитров.

Очакванията са, че най-напрегнато ще е в софийските райони, където освен голям брой избиратели, има и голям брой кандидати.

В други градове има други проблеми. Например секциите в Бургаско са 700, а за да предадат изборните книжа, членовете на комисиите ще трябва да пътуват над 100 километра. Димитров даде пример с Малко Търново.

Все пак от ЦИК не очакват опашки и струпвания при самото предаване на протоколите.

„Информационно обслужване” увеличиха персонала и машините, намалиха смените и хората няма да са толкова уморени. Да се надяваме, че областните управители ще организират такава схема на транспорт, че да не се получават струпвания”, каза Димитров.

Говорителят на ЦИК очаква избирателната активност да не падне много под 3 милиона.

„Чувам, че различни колеги предполагат, че може да е 2,4 до 2,8 милиона. Аз очаквам, че ще е между 2,9 и 3 милиона”, заяви Димитров.

Още гледайте във видеото