През уикенда е въведена забрана за излизане заради COVID-19 в цялата страна

Сънародниците ни в чужбина ще гласуват в рекорден брой секции – 465. Там няма да има машинен вот, гласуването ще бъде само с хартиени бюлетини и във всяка страна ще бъде съобразено с мерките срещу COVID-19.

В турския град Чорлу избирателните секции са едва две, а хората, които гласуват традиционно на изборите, са хиляди. Това показва статистиката. 

С високоговорители в Чорлу се оповестява, че утре ще има български избори. Днес живеещите в Турция чуват казаното от домовете си, защото от петък вечер до понеделник сутрин излизането е забранено с малки изключения. Мярката е взета заради пандемията.  

На членовете на избирателните комисии в Чорлу им е позволено да излизат и днес, но само до урните, за да посрещнат бюлетините, да получат последни инструкции и да приготвят секцията за утрешния ден. 

Статистиката от последните години показва, че желаещите да дадат гласа си в Чорлу са хиляди. Всички могат да гласуват в единствените две секции в  Чорлу. 

На предишните парламентарни избори, гласоподавателите са над 2600. Рекордът по пуснати бюлетини пък печели една от двете секции. На последните президентски избори само в нея хората дали гласа си  са близо 2500.

Повече гледайте във видеото.