Достатъчно е да я добавяме към храната си

Добавянето на селен към храненето предпазва от затлъстяване, установиха изследвания върху мишки, съобщи електронното издание "МедикълЕкспрес", позовавайки се на публикация в "иЛайф".  Един от доказаните методи за удължаване на живота при много организми, включително и при бозайници, е чрез ограничаване на приема на аминокиселината метионин. Последните изследвания сочат, че ефектът от ограничаване на метионин върху продължителността на живота е валиден и при хората. Това може да се постигне чрез спазване на веганска диета, но тя не допада на всеки.

Храни, които да ядем вечер, за да отслабнем (ГАЛЕРИЯ)

Учени от Фондация Орентрайх за насърчаване на науката в Колд Спринг, Ню Йорк, потърсиха начини да постигнат този ефект без ограничения в храненето. В това им помогна откритието, че контролът върху аминокиселината води до намаляване на количеството на хормона IGF-1, който контролира енергията. Предишни изследвания показаха, че добавката на селен намалява нивата на IGF-1 при плъхове. Освен при мишки, учените са изследвали въздействието на селена и върху дрожди.

Д-р Емилова: Пандемията доведе до безобразно хранене

При животните опитите показали, че селенът пречи на затлъстяването. При тестовете с дрожди се оказало, че селенът увеличава с 62 на сто хронологичната продължителност на живота им и с девет поколения - размножителната им способност.

Кои храни и лекарства не бива да се комбинират? (ВИДЕО)

"Една от основните цели на изследването на стареенето е да се открият прости начини за удължаване на човешкия живот", казва Джей Джонсън, един от участниците в проучването. "Ние открихме доказателства, че краткосрочното добавяне на органични или неорганични източници на селен дава множество здравни предимства при мишки, най-значимо от които е предотвратяване на затлъстяване вследствие на храненето. Дългосрочно очакваме, че ефектът ще е предотвратяване на болести на стареенето и удължаване на живота при мишки. Надяваме се, че наблюденията ни върху гризачи ще са валидни и при хората", каза той. 

Източник: БТА