От РИК - Търговище обявиха, че реално нарушение няма

В частна птицеферма, която се намира край търговищкото село Веселец, беше отворена избирателна секция. Тя бе ситуирана в къщичката на пазача, а комбинатът е собственост на бащата на общинския кмет.

При обработени над 92% от протоколите: ДПС измести "Демократична България"

В търговищкото село Веселец живеят около 130 души. Обичайно, активността по избори е над 90%. Секционната комисия на селото е била в центъра – кметството. За първи път обаче тя е преместена в птицефермата на бащата на кмета на Омуртаг.

Тази свързаност е видна от документ, с който NOVA разполага. От него се вижда как Хасан Хасанов се разпорежда с птицефермата. Що се отнася до условията - в стаята на пазача има място за не повече от двама души, при седем членове на комисията. Отделно е нужно място и за гласоподавателите.

ПО ОБЛАСТИ: Кои са големите победители от вота в страната

В тъмната стаичка екипа ни установява втора кутия. „Две кутии донесоха. Снощи разбрах, че нямаме машина”, посочи председателят на комисията.

Пред птицефермата е кметът на селото. Фатме Мехмедова следи кой влиза и излиза от секцията.

„Така решихме, защото кметството ни не е в добро състояние. Ние от Общината решихме секцията да е тук”, обясни Мехмедова.

 

 

Общинският кмет на Омуртаг, който е под карантина, не беше открит за коментар. Не открихме и баща му. От Районната избирателна комисия в Търговище заявиха, че са проверили секцията и реално няма нарушение. Договорът на Общината не бил с бащата на кмета, а с друг. Обясниха и наличието на две кутии в секцията.

„По преценка на общинската администрация те са предоставили по две урни. При евентуални наводнения или увреждане на урната, да се ползва резервната”, коментира секретарят на РИК-Търговище Денис Хюсниев.

И на тези избори активността във Веселец беше много висока.

Повече гледайте във видеоматериалите. 

ВСИЧКО ЗА ПАРЛАМЕНТАРНИЯ ВОТ ЧЕТЕТЕ ТУК