Това се твърди в репортаж, излъчен от телевизионния канал М6

Вътрешният министър на Франция Жерал Дарманен поиска от полицията да разследва твърденията за тайни вечери във висшето общество в Париж след противоречив телевизионен репортаж, излъчен в петък, съобщава RFI, цитирана от vesti.bg.

Дарманен призова за съдебно преследване на организаторите и участниците в тези вечери, ако се потвърди, че са нарушавали ограничителните мерки.

Телевизионният канал M6 излъчи в петък вечерта репортаж за „тайни партита” на висшата класа в Париж, на които гостите не носят маски, въпреки факта, че ресторантите са затворени от края на октомври, а Франция току-що влезе в третия си национален локдаун.

В репортажа един от организаторите на тези вечери, чиято самоличност все още не е потвърдена, твърди, че министри са присъствали на вечерите, които стрували между 160 и 490 евро на човек.

Кадрите са заснети със скрита камера на място, описано като „таен ресторант в елитен квартал" на столицата. Във видеото се виждат сервитьори и клиенти, които не носят маски и не спазват социална дистанция.

Телевизия M6 получила кадри и от платено парти, където десетки гости се появяват без маски, а някои се целуват, преди да се насладят на меню, включващо хайвер и шампанско.

СЛЕД ПЪРВОАПРИЛСКА ШЕГА: Хиляди се събраха на парти в Брюксел

Достоверността на тези факти не е проверена, но те вече предизвикват възмущение.

Полицията в парижката префектура е започнала разследване по искане на министър Дарманен.

„След репортажа по M6, аз помолих префекта на полицията да провери точността на изложените факти и, ако те бъдат потвърдени, да преследва организаторите и участниците в тези тайни вечери”, написа министърът в социалната мрежа Twitter.

„Няма такова нещо като безплатен пропуск за министри”, каза министърът на икономиката и финансите Бруно Льо Мер по радио RTL.