Премиерът Флорин Къцу прогнозира, че до края на юли може да има 10 млн. ваксинирани

Румънският премиер Флорин Къцу заяви, че предлага създаването на междуведомствен комитет, който да осигури връщането на Румъния към нормалността от 1 юни, предаде Аджерпрес.

Глобиха здравния министър на Румъния за неносене на маска в парламента

Къцу уточни, че този комитет ще включва всички министерства. Обмисля се да бъдат поканени и представители на синдикатите и работодателските организации. Комитетът ще има за задача да определи мерките, които ще бъдат взети в процеса на връщане към нормалността.

Къцу уточни, че COVID-паспорт или „зелен сертификат” няма да се изисква в Румъния за отварянето на икономиката и туризма, съобщава телевизия Диджи24.

Той посочи още, че до края на юли може да бъде постигната целта за 10 милиона ваксинирани. По думите му през април и май в Румъния ще пристигнат 8,3 милиона дози ваксини.

„В края на месец май ще имаме 5 милиона или в оптимистичния сценарий - 6 милиона ваксинирани. 5 милиона ваксинирани означава 50 процента от населението. Можем да говорим в края на май за връщане към нормалността”, посочи Къцу.

Започва ваксинацията в Румъния

Премиерът добави, че е необходимо да се включи и църквата във ваксинационната кампания, особено в селските райони.

„Така, както стоят нещата сега, ще има необходимите дози за ваксинирането на 10 милиона румънци до края на юли. Но всички трябва да отидат да се ваксинират”, посочи той.

До момента в Румъния са ваксинирани 2 110 922 души, като 914 208 са получили първата доза, а 1 196 714 - и двете дози.

Премиерът отбеляза, че се наблюдава стабилизация на броя на новозаразените и дори тенденция към спад в някои окръзи.

„Мерките, които сме предприели, дават резултати. Но трябва да имате търпение. 1 юни е само първата стъпка. Не означава отваряне на 100 процента”, обясни той.

В Румъния през последното денонощие са регистрирани 3 611 нови случая на коронавирусна инфекция, 120 души са починали, а 1 478 се намират в интензивни отделения. От началото на пандемията са потвърдени 977 986 случая, а 24 190 души са починали.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Източник: БТА