Как ОССЕ оцени организацията на вота

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, която се включи като наблюдател на парламентарните избори у нас, даде пресконференция за данните от мониторинга на вота.

„Имаше трудности в организирането на изборите, тъй като сме в пандемия. Наистина тя не беше само огромно предизвикателство за властите в страната, но и за нашето наблюдение. Към нас не успяха да се присъединят краткосрочни наблюдатели, които да позволят подробно да наблюдаваме деня на изборите”, обясни ръководителят на мисията в България Корийн Йонкер. 

ЦИК: ГЕРБ водят, следвани от "Има такъв народ"

„Бих желала да вляза в повече подробности за нашите основни констатации. Първо - правната рамка създаде адекватна база за демократични избори, но имаше много поправки, които попречиха за достатъчно консултации и справяне с предишните препоръки. Имаше недостатъци в правната рамка, в прилагането ѝ. В резултат на това хората нямаха начин да се справят с нарушенията. Например, жалбите можеха да бъдат подавани само от тези, които са пряко засегнати. И това беше дадено като обосновка за отхвърляне на много жалби. Освен това, когато имаше политически чувствителни казуси - за злоупотребата с държавни ресурси, Комисията нямаше 2/3 мнозинство, за да вземе решение. Тези недостатъци в правната рамка поставиха в риск общественото доверие в изборния процес, което е жизненоважно за демокрацията”, допълни тя. 

ВОТЪТ ЗАД ГРАНИЦА: Коренно различни резултати от тези в България

Наблюдателите отчитат още, че по време на кампанията са правени дискриминационни коментари по адрес на ромите и ЛГБТИ общността.

„Същевременно, социалната и финансовата зависимост на някои групи ги направи уязвими към сплашване и схеми за купуване на гласове, които бяха докладвани на нашите наблюдатели”, добави Йонкер. 

Изпълнителното бюро на БСП подаде оставка, Нинова – не

Тя засегна и въпроса с финансирането на предизборните кампании и разходването на средства от бюджета, което, според наблюдателите, е създало допълнителен риск за общественото доверие.

„Финансирането на кампанията и таваните за разходи трябва да осигуряват равни възможности. Това обаче беше компрометирано от голямото харчене от страна на правителството преди изборите, което даде несправедливо предимство на управляващата партия. Освен това, липсата на ограничения за дарения за партиите подкопа равната основа между различните играчи и кандидати. Масивното използване на административните ресурси разми линията между държавата и партията, което не отговаря на ангажиментите на България към ОССЕ”, каза още Йонкер. 

ПО ОБЛАСТИ: Кои са големите победители от вота в страната

Относно медиите, тя каза, че медийното покритие на кампанията е било основно чрез платени репортажи.

„Нашето наблюдение установи поне 20 страници във Facebook, в които имаше платени репортажи, които бяха „за” или „против” политически партии, въпреки че те формално не казваха, че поддържат определен кандидат”, обясни Йонкер. 

ВСИЧКО ЗА ПАРЛАМЕНТАРНИЯ ВОТ ЧЕТЕТЕ ТУК