При обиск в тях полицията открила 600 големи растения канабис, 340 средни растения и около 1300 малки растения

Модерна оранжерия за отглеждане на канабис и отлично оборудвана лаборатория за производство на наркотици от него бе открита в някогашен свинарник в планинското село Говежда в област Монтана, съобщиха на брифинг днес окръжният прокурор на Монтана Росен Петков и директорът на Областната дирекция на МВР в Монтана старши комисар Пламен Томов.

Оранжерията и лабораторията се помещавали в две съседни сгради с обща площ около 300 квадратни метра, намиращи се в покрайнините на селото и обрасли с гъста растителност.

При обиск в тях полицията открила 600 големи растения канабис, 340 средни растения и около 1300 малки растения - разсад на канабис, както и 18,5 килограма суха тревна маса. Намерени са също машина за опаковане на цигари от канабис и кантар.

Испанската полиция разби мащабна група за трафик на дрога към Европа

Макар и да изглеждали невзрачно отвън, отвътре помещенията били оборудвани с модерни климатични инсталации и инсталации за поддържане влажността на въздуха.

При обиска в оранжерията и лабораторията вчера нямало никой и все още не е уточнено кой е собственик и кой е ползвател на тези сгради. Разследването в момента е съсредоточено върху това. Ще бъде направена и оценка за стойността на иззетия наркотик и на оборудването в оранжерията и лабораторията, обяви, окръжният прокурор Росен Петков.

Той съобщи, че е заведено досъдебно производство по член 354 от НК за отглеждане, държане и разпространение на наркотични вещества.

Иззеха голямо количество канабис и екстази от миниоранжерия край Дряново (СНИМКИ)

Разкритата нарколаборатория в село Говежда е третата в регион Монтана за последните два месеца. Преди това такива бяха намерени в град Бойчиновци и в село Киселево, община Брусарци.

По двата случая има установени организатори на наркопроизводството и в момента те са с наложени от съда мерки за неотклонение парични гаранции, обяви прокурор Петков.

Източник: БТА