Организацията е на местната структура на БЧК

В Русе започна ваксиниране на бездомни хора. Организацията е на местната структура на Българския червен кръст. По нейни данни поне 80 русенци живеят на улицата. Записалите се за ваксина обаче са едва 26. Те са разпределени за имунизация в различни дни и часове. Екип на РЗИ започна поставянето на ваксините по график.

Мобилен екип ще ваксинира срещу COVID-19 бездомните в Русе

Кирил и Антоанета бяха първите желаещи да се имунизират. Жената останала на улицата, след като съпругът й починал. Не иска да ни покаже къде живее, защото се страхува да не я изгонят от къщата, където се е самонастанила. Изхранва се от контейнерите.

Подобна е участта и на Кирил. Той също крие мястото,  където се е приютил. Всеки от тях казва, че е изкарал трудна зима и затова ходели в кризисната трапезария на БЧК за топла храна, откъдето разбрали и за ваксините.

„Като всеки нормален човек имам контакти. Не можеш да се затвориш вкъщи”, споделя мъжът. 

„Имам приятели, с които искам да се срещна. Убедена съм, че ваксината ще ми помогне да се предпазя”, каза Антоанета.

След като им бе поставена първата доза от препарата на AstraZeneca и двамата получиха указания какво да направят, ако се почувстват зле.

„Предупредихме ги да не употребяват алкохол няколко дни преди и след ваксината. Всички знаем, че това понижава имунитета”, обясни д-р Елисавета Светославова от РЗИ-Русе.

В София отвори ваксинационен кабинет само за хора над 65 години

Кризисната трапезария на БЧК в града се превърна в пункт за имунизации. Там бездомните ще отиват в определен ден и час за поставяне на ваксина, като целта е да се избегне струпването на  много хора. След като получиха първата доза от ваксината, Кирил и Антоанета останаха под наблюдение известно време, а на изпращане получиха и подарък от хуманитарната организация.

След като завърши имунизацията на бездомните се планира да започне ваксинирането на трудно подвижни хора по домовете им, като поставянето на ваксините ще се извършва отново от мобилен екип на РЗИ. 

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК