Браншът се опасява от отлив на купувачи

Въвеждат нови правила при строежа на многофамилни жилищни сгради. С влязла в сила през март наредба за достъпната среда се определят минимални изисквания, които да улеснят придвижването на хора с увреждания. Така коридорите и терасите в един апартамент следва да бъдат широки и дълги поне метър и половина, а подовите настилки да са равни. Минималната широчина на входната врата пък трябва да е най-малко 1 метър, а на интериорни врати– 80 сантиметра.

Според строителния бранш обаче наредбата ще доведе до скок в цената на жилищата. Те прогнозират, че той ще варира между 30 и 40 процента. В отговор на наше запитване от регионалното министерство отговориха, че няма предпоставки за поскъпване на апартаментите, а самата наредба не ограничавала инженерните проекти.

Къде са най-евтините жилища в София?

Олга е майка на 29-годишния Ясен, който от малък е прикован към инвалидна количка. Описва го като позитивен и любопитен. Казва, че Ясен обича да опознава света, но често се налага да го прави през решетки заради липса на рампа към входа на блока им.

Надеждата за хората в положението на Олга се крие в новата наредба. 

„Намираме се в антре и коридор към апартамент, който е проектиран, построен и въведен в експлоатация по старата наредба и това е точно един метър“, обясни Асен Чавдаров от Национална асоциация на строителните предприемачи.

Бъдещите коридори трябва да са широки поне с 50 сантиметра повече, което ще позволи на човек в  количка да се завърта около оста си. По същата причина има нови изисквания и за терасите.

Притеснението на строителния бранш е, че независимо от потребностите на купувача, в бъдеще всички жилищни сгради щели да се строят спрямо изискванията за хора с увреждания. А това щяло да оскъпи крайната цена на апартаментите.

„Ние, гражданите, ще плащаме за големи тераси и за големи коридори в апартаментите си, за огромни бани и тоалетни, които не ни трябват”, каза Георги Шопов.

От регионалното министерство заявиха за NOVA, че минималните изисквания за достъпност до сградите няма да оскъпят покупката на апартамент. Въпреки това от ведомството обмислят да променят срока, след който новите жилища трябва да отговарят на наредбата.