Коментар на концесионера на плажа Иван Алексиев

Снимки и видеоклипове, показващи заравняване с трактор на плаж "Смокиня" разбуниха духовете в социалните мрежи. Опасенията са, че са засегнати дюните, които са в непосредствена близост до плажа.

Пореден сигнал за тежка техника на плаж край Созопол

Тракторът работи на плажната ивица поне от три седмици,обяснява концесионерът на плаж „Смокиня” Иван Алексиев. Подготовката била стандартната преди сезона. Тази година решили да премахнат 4 от плажните заведения, за да изградят нови.

„Демонтирахме тези обекти като преместваеми. Появиха се появиха боклуци - тръби от  80-те години, намерихме заровени помийни ями, строителни материали. Точно това наложи подравняването”, казва той.

Жители на община Созопол, в чиято територия попада пясъчната ивица, са притеснени от действията на стопаните на плажа. „Ако отиде някой да разрови „Витоша”, дали ще бъде така? Дали ще може? А на плажа може, защото някой иска да дойде със скъпата си кола, да спре и да си прави селфи на бара до морето. Не може така”, коментира Екатерина Капрова.

Концесионерът е категоричен, че няма унищожени дюни. За действията са уведомили Министерството на околната среда и водите, Общината и всички институции още в средата на месец март. Кабелите, които се виждали по пясъка, били от съществуващата комуникация.

„Колчетата, които са по билото на дюната, са направени от оторизирана фирма по кадастъра и са на 2 метра и 50 сантиметра от самото започване на дюните. Основата на плажа е на над 7 метра от започването на дюните”, каза още Иван Алексиев.

Еколози смятат, че проблемите с дюните са заложени още в самото им картиране. „Нито дюните бяха картирани както трябва, нито бяха включени в тази карта всичките тези дюни, нито държавата направи следващите стъпки, които са свързани с одържавяване. Всеки път е изниква нов случай, който много скандализира държавата. Понякога това води до някакви оставки и до вземането уж на някакви мерки” ,коментира Радостина Ценова от Българската Фондация „Биоразнообразие”.

От екоинспекцията в Бургас все пак ще направят замервания, за да установят има ли засегнати дюни.

Още по темата гледайте във видеото.