Инспекцията се предприема след информация в общественото пространство за нарушаване на целостта на дюни на ивицата

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова разпореди проверка на морски плаж „Смокиня“. Инспекцията се предприема след информация в общественото пространство за нарушаване на целостта на дюни на ивицата. Екип на ведомството ще проследи има ли и какви са нарушенията по крайбрежната ивица, както и дали има основание за налагане на санкция на концесионера.

Министерството на туризма води усилена комуникация с РИОСВ – Бургас, Басейнова дирекция „Черноморски район“ и концесионерa по казуса. След като бъдат изяснени всички обстоятелства и бъдат проверени документите в тази връзка, ще бъде ясно дали има нарушения по Закона за Черноморското крайбрежие (ЗУЧК), които да обуславят налагането на глоба.

Задължение на Министерството на туризма е да следи как се спазват договорите за концесия и наем на морските плажове през цялата година. Проверяват се и неохраняемите ивици. При установяване на нарушения и неспазване на законодателството ще се налагат безкомпромисни наказания. Министерството на туризма работи в сътрудничество с всички оторизирани институции и контролни органи и призовава своевременно да бъде информирано при всякакви съмнения за извършване на неправомерни действия на територията на морските плажове, казват още от ведомството. 

Тракторът работи на плажната ивица поне от три седмици,обяснява концесионерът на плаж Смокиня. Подготовката била стандартната преди сезона. Тази година решили да премахнат 4 от плажните заведения,за да изградят нови, модерни

„Когато свалихме тези обекти се появиха боклуци. Намерихме тръби от 80-те години, строителни материали и отпадъци. Точно това наложи подравняването”, обясни концесионерът Иван Алексиев.

Жители на Община Созопол , в чиято територия попада пясъчната ивица са притеснени от действията на стопаните на плажа

Концесионерът е категоричен, че няма унищожени дюни. За действията си уведомили всички институции още в средата на месец март. Кабелите, които се виждали по пясъка били от съществуващата комуникация.

Еколози смятат,че проблемите с дюните са заложени още в самото им картиране.

Сигнали за нередности на плажа могат да бъдат подавани на телефон 02/ 90 46 833, както и на имейл control@tourism.government.bg.