Браншовите организации настояват за гратисен период

Край на хартиените рецепти за лекарства. От 1 май ще се издават само електронни.  Дни преди въвеждането на новата мярка - аптеките настояват за гратисен период. Прeд NOVA те обявиха, че няма готовност за старт на новата система и е възможен хаос с рецептите на хиляди хора.

Хартиената рецепта, такава каквато я познаваме - отива в историята. Според Пламен Янков от София улеснието ще е само за фармацевтите. Той пазарува лекарства за своите родители.

„Така се улеснява тяхната работа донякъде - иначе клиентите трябва да отидат до личната лекарка, пак да стоят. Времето е едно и също. Не е лошо като идея, но да не стане като всичко останало”, посочва той.

Къде и как можем да използваме електронни рецепти? (ВИДЕО)

Любка Тасева, която е фармацевт в Радомир вече работи с новата система:”По-бързо става отколкото на книжен носител, но за съжаление само един лекар в града изписва на електронна рецепта”.

Браншовите организации настояват за гратисен период. И предупреждават - възможен е хаос. 

 „Защото е възможно да се допуснат и грешки при въвеждането на националните кодове, което може да доведе в грешки в отпускането. Понеже се въвеждат ръчно и е необходимо да има контрол над отпуснатите лекарства”, твърди Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

Защо само 500 аптеки у нас издават електронни рецепти

След запитване на NOVA от Здравното министерство заявиха, че се подготвя удължаване на гратисния период, за да може всички аптеки и медици да реализират промените в софтуера си, което да позволява издаването на електронната рецепта. Лекарите напомнят, че издаването на електронна рецепта не отменя прегледа при лекаря.