При контролирано изпускане на микроязовир се скъсаха дигите на река Малка Мътеница

Продължава бедственото положение в община Велинград заради скъсани диги на река Малка Мътница. До инцидента се е стигнало при контролирано изпускане на микроязовир „Мътница”.

Обявиха бедствено положение на територията на община Велинград

Няма опасност за населението на Велинград. Ситуацията постепенно се нормализира. Ако водата се покачи обаче, има риск да залее електроцентралата, която снабдява с ток Велинград и Ракитово.

Язовир “Малка Мътница“ драстично покачва нивото си след обилното снеготопене и последните дъждове. Спешно започва изпускането му. Реката не може да поеме големия обем вода и от напора на няколко места дигата се къса.

Прелялата река Мътница е заляла десетки декари обработваеми земеделски площи. Бойко не е мигнал цяла нощ, защото преди 4 месеца реката влязла във фермата му и едва не удавила 100 животни.

 

 

"Беше много страшно, но успяхме да ги спасим. Мисля, че трябва някаква намеса, някакво почистване, нещо. Аз съм тук вече 7-8 години, не виждам да е почистено досега", сподели фермерът Бойко Нейков.

Реалната заплаха водата да залее подстанция “Велинград“, която захранва с ток Велинград и Ракитово, принудила местната власти да обявят бедствено положение. От „Напоителни системи“ заявиха, че имат готовност веднага да започнат с укрепването на дигите. За ситуацията е сигнализирана Междуведомствената комисия по бедствия и аварии.