Тя беше депозирана в четвъртък

Парламентът прие оставката на правителството, ден след като тя беше депозирана от премиера Бойко Борисов. "За" гласуваха 156 народни представители. 

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПАРЛАМЕНТА ТУК

Стартът на заседанието даде начало на ожесточен спор в парламента по редица теми. Първо за това дали оставката на правителството да се гласува, или не.

„Аз не съм сигурен дали не е направен преврат в държавата”, каза Георги Свиленски от БСП.

„Знам каква е целта ви - искате да унижите Бойко Борисов и кабинета. Добре, унижето го”, заяви Александър Ненков от ГЕРБ-СДС.

„Това не е унижение. Да дойде тук пред българския парламент и да си подаде оставката”, поясни Йордан Цонев от ДПС.

Аплодисментите заради приемането на оставката обаче отстъпиха място на виковете. Този път по темата ревизия на кабинета Бойко Борисов.

 

 

„Наш дълг е да извадим цялата истина за корумпираното управление. Наш дълг е да извадим всички мръсни тайни”, каза Мая Манолова от „Изправи се! Мутри вън”.

„Ние сме готови да бъдем проверени за последните 10 години. Каквото искат да проверят”, каза Тома Биков от ГЕРБ.

Левицата пък поиска и мораториум върху сделките на кабинета в оставка.

„Ние сме „за” това да се спре Борисов да продава общински болници и да раздава концесии на парче”, заяви Корнелия Нинова от БСП.

Бурни дебати в първия работен ден на новото Народно събрание

 

Два часа по-късно депутатите създадоха временна комисия, която да провери работата на правителството през последните 10 години - без мораториум. Начело застава Мая Манолова. Постепенно обаче градусът на напрежението ескалира. Причината бе отсъствието на премиера Бойко Борисов, който официално е в отпуска.

„Една от стъпките за връщане на достойнстово на НС ще е довеждането на премиера тук в зала”, заяви Манолова.

„Не може с такава злоба и жлъч да се говори за министър-председателя. Това ще ви доведе до нова болест”, каза Лъчезар Иванов от ГЕРБ-СДС.

„Предлагам да има глоби за министри и премиери, които отказват да се явят”, каза Атанас Славов от “Демократична България”.

„Днес се оказа, че бистришкият тигър е един най-обикновен страхлив заек от Банкя”, каза Филип Станев от “Има такъв народ”.

Борисов депозира оставката на Министерския съвет

Накрая депутатите приеха решение, с което да задължат премиера Бойко Борисов да се яви в пленарната зала на 21 април - сряда. Така, вицепремиерът Томислав Дончев си тръгна, без да му бъде дадена думата, но скандалите не спряха до тук  - процедурни искания за изказвания и почивки “взривиха” залата. 

Чу се и изказване на зам.-председателя на парламента Татяна Дончева. Пред NOVA тя обясни, че според парламентарна практика личните обяснения се дават на финала на заседанието.

А финансовият министър в оставка, който трябваше да разясни състоянието на хазната, така и не успя да стигне до трибуната, заради скандирания срещу ръководителите на днешното заседание.

ВСИЧКО ЗА РАБОТАТА НА НОВИЯ ПАРЛАМЕНТ ЧЕТЕТЕ ТУК