Според съда обвиненият е използвал екстремистки думи

Сътрудник на изпратения в затвора руски опозиционен лидер Алексей Навални беше осъден на две години затвор за публикуването на съобщения в Twitter, които съдът сметна за екстремистки, предаде Франс прес.
На 2 октомври миналата година Павел Зеленски, оператор, работещ за Фонда за борба с корупцията на Навални, публикувал два туита, за да изрази гнева си от самоубийството на журналистката Ирина Славина. Главната редакторка на независим руски информационен сайт в Нижни Новгород се самозапали след обиск на полицията в жилището й.

Навални: Надзиратели ме заплашват, за да спра гладната стачка (СНИМКА)

В отговор Зеленски отправил вулгарни нападки срещу властите, добавяйки, че мрази президента Владимир Путин, говорителя му Дмитрий Песков и "всички тези боклуци" във властта. На 15 януари той беше арестуван от полицията и обвинен в "публични призиви към екстремистки действия", публикувани онлайн.
Според говорителка на съда в Москва той ще изтърпи присъдата си в затворническа колония с нормален режим.
Според съпругата му Наталия Зеленская той е избрал да се признае за виновен "с надеждата да присъдата му да бъде намалена".

Жената на Навални е притеснена за него, след като го е посетила в наказателната колония

През 2019 г. руски блогър беше осъден на пет години затвор за туит, заради който бе обвинен, че е призовавал да се нападат децата на полицаи, припомня АФП.
На 15 януари Алексей Навални заяви в социалната мрежа, че туитовете на Павел Зеленски описват "точно" ситуацията. Два дни по-късно опозиционният лидер беше арестуван след завръщането си от лечение в Германия.

Задържаха сподвижници на Навални близо до затвора, в който се намира

Във връзка със задържането на Навални бяха организирани три от най-големите улични протеста в съвременната руска история. Миналия месец съюзници на намиращия се в затвора опозиционер започнаха кампания за нов протест в цялата страна с искане за освобождаването му. Те заявиха, че ще обявят дата, след като за участие се регистрират над 500 000 души. Иван Жданов, директор на основания от Навални Фонд за борба с корупцията, съобщи, че имейл адресите на хора, които са се регистрирали за участие, са били публикувани в интернет. Базата данни не съдържа имена или други начини за разпознаване на потребителите, добави той.

Източник: БТА