Те изпращат мейли за сгрешени адреси на несъществуващи пратки

Нова онлайн измама, този път от името на Български пощи. Киберпрестъпниците изпращат мейли за сгрешени адреси на несъществуващи пратки. От заблудените получатели се иска да платят такса за коригиране на адреса и да предоставят личните си данни. 

Фалшиви имейли от името на „Български пощи“

Фишинг. Или преведено буквално на български „риболов“. Рибите са потребители като Соня Сергеева, а кукичката е доверието към една от най-старите институции. Тя получава имейл, че има пратка от Български пощи. Уви, за да си я вземе, Соня е любезно подканена да плати допълнителна такса. Минимална.

„Обаче аз реших, че има нещо, което не е редно, тъй като аз нищо не бях поръчвала”, обясни Соня. И решава да пише до Български пощи, за да получи повече информация.

ИЗМАМА: Изпращат фалшиви съобщения от името на „Български пощи“

„Съответно те ми върнаха отговор, че това са измами. Другото, което направих – в самия сайт влязох, за да проверя номера на поръчката, дали наистина съществува такава, но нямаше такова нещо”, споделя още Соня. Тя не е единствената, получила такъв имейл и сигнализирала до Български пощи. Самият главен изпълнителен директор на институцията е сред атакуваните.

„Десетки са случаите, които са съобщавали за подобен род измами, включително и на нашите официални мейли сме получавали подобни фишинг съобщения.  В последната година и половина има доста сериозен интерес да се ползва нашето име за различни измами”, обясни Деян Дънешки.

Измамниците използват всички канали – мейл, смс, чат. Сумите обикновено не са много големи.  Така че да не будят подозрение, а и ощетените да решат, че не си струва да сигнализират в полицията. Но от Български пощи изрично подчертават, че те не искат подобни такси.

Нова фишинг атака със заплашителни имейли (ВИДЕО)

„Всички пратки, които пристигат към тях, са предварително платени, тъй като те се плащат при точката на подаване, а не при точката на получаване. Единствено се налага плащане, когато пратката се обмитява”, подчерта Дънешки.

Всички плащания се извършат на гишетата на Български пощи, но не и по банков път. Също така не събират лични данни по електронен път или по телефона. Киберпрестъпниците използват логото на Български пощи. За специалисти като Мирослав Стефанов тази измама звучи като дежа вю – нищо оригинално.

„Изпращат се мейли не само от Български пощи, изпращат се мейли от различни държавни институции, от банки, които по същия начин са с лого,  само и само хората да им се доверят”, обясни експертът.

Измамници точат данни и такси от името на "Български пощи" (ВИДЕО)

По думите му лесно можем още в първите минути да разберем дали наистина ни пише въпросната институция.

„Още когато отворим имейла, ние виждаме кой ни е подателят и много лесно с мишката, когато отидем на този имейл, може да видим дали той е фалшив или е истински. Обикновено, когато е фалшив, е изпратен през някакъв софтуер или програма”, обясни Стефанов.

Отдел „Киберпрестъпност“ – ГДБОП. Това е институцията, която се бори с подобен тип измами. Ето защо, за да прекъснат потокът от фалшиви мейли, от тяхно име Български пощи са инициирали среща.

Подробности гледайте във видеото.