Според тях затварянето на отсечката ще доведе до фалит

Затварят за ремонт столичната улица "Цар Иван Шишман". Това доведе до недоволството на бизнеса и живеещите там. Реконструкцията на емблематичната улица в София  ще започне след 6 май. Точната дата зависи от края на отоплителния сезон. Ремонтът е разделен на няколко етапа и ще продължи до края на годината.

През нея ще бъде затворена отсечката  от бул. "Цар Освободител" до пресечката с ул. "Ген. Паренсов". Именно това затваряне за над 6 месеца притеснява бизнеса на улицата от възможни фалити - както при ремонта на  "Граф Игнатиев".

От години улица "Цар Иван Шишман" е символ на занаятчийски магазини, заведения и семейни пекарни като тази.  Там обаче са притеснени от предстоящия ремонт.

„Не е правилно да се затвори цялата улица наведнъж  по простата причина, че ще се блокира тотално достъпът на всички хора на нея”, смята Александър Дерижан, който живее и работи на емблематичната улица.   

Затварянето ще е поетапно, уверяват от Общината.  А реконструкцията била сложна, тъй като се налага първо да бъдат подменени тръби на "Софийска вода", след това тези на "Топлофикация", инженерни връзки и чак след това ще се работи по настилката и тротоарите.

„Навсякъде, където има сериозни строителни дейности, трябва да бъдат монтирани необходимите плътни огради, но там, където приключат обратните насипи, планираме да поставяме прозрачни огради, така че до известна степен по-малко да затрудним работата на магазините и на търговските обекти”, обясни зам.-кметът  на Столична община Ангел Джоргов.

Хората от улицата обаче искат само прозрачни огради и правилен достъп, за да имат клиентите им достъп до обектите.  Достъп ще има до всеки обект, категорични са от Общината. А реконструкцията ще струва около 4 млн. лева.