Напрежението между Прага и Москва расте

Ескалацията на напрежението между Чехия и Москва достигна критична точка. В скандала беше замесена и българска оръжейна компания. Чехия твърди, че именно Емилиян Гебрев е оръжейният търговец, чиято стока е била мишена на експлозията от 2014 г. в чешкия оръжеен склад.

„Това не беше акт на държавен тероризъм, а нападение срещу стока, собственост на български търговец на оръжие. Разбира се, присъствието на агенти на руското военно разузнаване ГРУ на наша територия е абсолютно неприемливо”, заяви министър-председателят на Чехия Андрей Бабиш.

Русия изгони посланика на Чехия в Москва (ВИДЕО)

В писмена позиция от компанията на Гебрев, ЕМКО, отрекоха да са правили поръчки или да са  планирали доставки от чешкия склад в месеците преди експлозията и поне година след нея.  Днес дойдоха още обяснения.

"Странно изглеждат предположенията, че взривовете е трябвало да станат извън територията на Чешката република, едва ли не в България. Документацията, с която разполагаме, що се отнася до материалите, собственост на ЕМКО, категорично опровергават такива хипотези. На нас обаче не ни е известно какви други наличности е имало в складовете на чешката фирма „Имекс“, в която са се съхранявали нашите имущества”, се казва в позиция на компанията.

Вследствие на разкритията Чехия изгони рекордните 18 руски дипломати  по подозрение за шпионаж. Реципрочната мярка на Русия пък беше да обяви за персона нон грата 20 чешки дипломати.

„Смятаме, че поведението на Прага е лишено от всякакъв здрав разум. Непредсказуеми и агресивни действия. Изглежда се опитват да подражават на своите по-старши приятели отвъд Океана”, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Чехия гони 18 руски дипломати

Според Прага обаче, взривът е дело на същите агенти на руското военно разузнаване, които са обвинявани за отравянето на Сергей Скрипал във Великобритания през 2018 г.

„Това е безпрецедентен дипломатически скандал. До момента няма държава-членка на ЕС, която да е изгонила толкова руски дипломати на един път. За последно през 2018 г. Великобритания изгони 23 руски дипломати по време на Скрипал. На второ място е Украйна с 13”, коментира бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев.

Той припомня и факта, че Русия наложи цялостно военно ембарго за внос на оръжие към Украйна. Страните, в които се произвежда или има складирано такова, са няколко източноевропейски държави, сред които е и България.

„Това означава, че за да може украинската армия за бъде боеспособна и да отговори на евентуално влизане на руски части в тези територии, най-вече към Домбас, тя трябва да бъде снабдена с пресни амуниции. Къде са те? Те са в нашите държави. Затова и усилията на руското разузнаване са насочени към България, Чехия, може би и към Полша”, каза още Керемедчиев.