Огромната скална маса затрупа пътното платно в района на Кокаляне

Свлачище затвори пътя София–Самоков. Огромната скална маса затрупа пътното платно тази нощ в района на Паметника на трудовака, край Кокаляне.

Няма пострадали хора, но таксиметров шофьор се е разминал на косъм, след като колата му е ударена от скални късове. По автомобила има щети. 

Огромните скални късове се свличат на пътя минути след полунощ. В същата секунда Божидар Яначков минава от там с таксито си.

„Това се случва един път. Ако оцелееш, ако извадиш късмет …”, коментира Божидар Яначков.

 

 

Колата му обаче е повредена, след като няколко камъка падат върху нея.

Часове след инцидента Божидар приема случилото се за нещо нормално.

„Валеше дъжд, а това е гора, има дървета, има кал, не може навсякъде да се направят прегради на такава голяма планина. Няма как да се обезопаси. Който пътува по това време трябва да знае, че може да стане беля”, коментира той.

След свличането на земната маса пътни полицаи затвориха пътя София-Самоков за неопределено време. Наложи се шофьорите да минават по обходен маршрут през Железница.

А на сутринта започна разчистването на пътя.

„Паднали са някъде около 60-70 кубика скална маса. Целият участък е със скали. Колегите ежедневно извършват оглед, но за такова голямо количество не могат да го предвидят”, заяви инж. Румен Сачински, директор на Областно пътно управление.

От Агенция „Пътна инфраструктура” планират ремонт на пътя София – Самоков заради големия риск от свлачища в дъждовно време.

„Ще подменим асфалтовата настилка, предпазните огради и тогава ще извършим укрепителни дейности за обрушване на проблемите участъци”, заяви Румен Сачински.

„Говорим за срутищен процес, който е с характер на внезапност. Той е съчетание с валежите, които паднаха. Срутището най-трудно се прогнозира. Със съвременните методи на прогнозиране е възможно да се управлява, да се защити и укрепи, но в това дефиле - говорим за километри откоси, е трудно да направим подобен анализ. Водата влошава състоянието на масива”, заяви геологът проф. Стефчо Стойнев.

Малко след 16:00 часа пътят беше разчистен, а движението - пуснато.

Репортери: Ивелина Драгнева, Запрян Запрянов