Той беше доставен на Червената планета от роувъра „Пърсивиърънс”

НАСА планира в следващите две седмици мини хеликоптерът „Инджинюъти” да осъществи не по-малко от четири полета на Марс, Това бе съобщено на пресконференция на американското космическо ведомство.

ИСТОРИЧЕСКА МИСИЯ: Хеликоптерът на НАСА полетя на Марс (ВИДЕО+СНИМКИ)

Малкият апарат беше доставен на Червената планета от роувъра „Пърсивиърънс”. Първият си тестов полет „Инджинюъти” извърши в понеделник. Той продължи 40 секунди и апаратът с маса 1,8 кг се издигна в автономен режим на височина три метра, след което отново кацна на повърхността на Марс. Отговарящият за полета на апарата Хауърд Грип отбеляза, че „Инджинюъти” е изпълнил безупречно всички подадени му от Земята команди.

Инженери отстраниха проблем в двигателя на хеликоптера "Инджинюъти"

„Пред нас имаше отворен прозорец с продължителност 30 дни за провеждането на експеримента. Останаха ни две седмици, през които възнамеряваме да осъществим още 4 полета”, отбеляза научният ръководител на проекта „Инджинюъти” Мими Онг. По думите ѝ те ще бъдат все по-смели и апаратът ще се отдели на около 100 метра от точката на старта. Първият от тези полети ще бъде осъществен не по-рано от 22 април.

Източник: БТА