Честит празник на всички именици!

Православната църква отбелязва Лазаровден. По традиция днес се откъсват зелени върбови клонки, които ще красят вратите на следващия ден — Връбница (Цветница).

В Новия завет Лазар e ученик на Христос и брат на Мартa и Мария-Магдалина, кoготo Иисус възкресил на четвъртия ден след погребението му. Според преданието Лазар живее още 30 години и умира като епископ на гр. Китон (остров Кипър). Самото име на светеца е символ на здраве и дълголетие.

Денят се нарича още Лазарова събота, Лазарица, Лазар. Три обредни ритуала са свързани с него - лазаруване, избиране на кумица и боенек. И трите са свързани с прехода към моминството, с любовта и задомяването. Върбови клонки за здраве и тази година ще се раздават пред църквите заради противоепидемичните мерки.

 

 

За пореден път в село Гара Бов отбелязаха големия празник с традиционно обикаляне на лазарки из селището. Лазаруването беше организирано от Народно читалище "Светлина 1896".

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

На днешния ден празнуват всички, които носят имената Лазар, Лазарина, Лазо, Лачо, Лъчезар. Екипът на NOVA желае здраве, щастие и късмет на всички именици!

Как празнуват в монтанското село Расово – гледайте във видеата