Те искат да върнат българите и гърците на пазарите си

Търговците от пограничния град Одрин поискаха намаление на цената на PCR тестовете за коронавирус, които турските власти изискват от българските граждани, идващи на пазар в града.

Председателят на задругата на одринските търговци и занаятчии Хакан Фъндъклъ посочи, че епидемията има тежки последици за местните търговци и занаятчии.

Гърция удължава ограничителните мерки за влизане

"Преди ограничителните мерки заради коронавируса прочутите одрински пазари Бедестен, Али паша и Араста преливаха от туристи от България, които масово купуваха предлаганите стоки. Сега пазарите са пусти, съответно и печалбите са нулеви. Одринската търговия и икономиката в голяма степен зависят от туристите от България и Гърция. Но поради това, че тестовете за коронавирус са много скъпи, българите вече не могат да идват да пазаруват при нас. Трябва да се намери решение като се отиде към поевтиняване на тестовете и улеснения специално за българските и гръцките граждани, които са основни клиенти на одринските търговци", заяви той.

Гърция със спешно решение относно COVID-мерките

Председателят на Одринската търговско-промишлена палата Реджеп Зъпкънкурт предложи наскоро да се направят намаления за тестовете на българите, които идват на пазар в Одрин.
"Ако успеем да постигнем намаление на цената наCOVID тестовете, туристите от България и Гърция ще започнат пак масово да идват на пазар в Одрин и така ще има полза и за нашите търговци, и за туристите", заяви одринският представител.

Под 1000 нови случая на COVID-19 у нас

Преди въвеждане на изискването за PCR тест около 500 000 туристи месечно, главно от България и Гърция, посещаваха Одрин, откъдето се снабдяваха с най-различни стоки. Твърди се, че туристите харчели средно по около 100-150 евро на човек.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК