Какви са основните версии за трагичния инцидент

Обвинения към организаторите на автомобилното рали в Благоевград след смъртта на един от участниците в състезанието. В събота на тренировка преди старта 49-годишният Георги Георгиев се заби в бетонна стена край пътя и загина. Според част от състезателите районът не е бил добре обезопасен. Прокуратурата вече пое случая и разследва инцидента.

Първият, който се притичва на помощ след катастрофата, е състезателят Косьо Йорданов, който е финиширал малко по-рано. „Както си говорехме, чухме тъпия удар. Бях първият, който изтича до него. Всичко е приключило в миг”, каза той.

Стената, в която автомобилът се е забил, е на 80 метра след финала. По първоначални данни спирачен път няма. „ От финала до бетона по моя сметка са две секунди. Какъвто и да си, както и да реагираш, физическите закони не позволяват никаква реакция”, коментира Йорданов.

„Скоростта на някои от автомобилите там минава 200. Това е един от най-бързите автомобили в това състезание”, посочи , председателят на Българската федерация по автомобилен спорт Румен Дунев.

СЛЕД УДАР В СТЕНА: Загина участник в планинското рали край Благоевград

От БФАС подчертаха, че стената е трябвало да бъде предварително обезопасена, тъй като, макар че е след финала, тя все пак се намира в обхвата на състезателното трасе. Според организаторите обаче това не е било нужно.

„Това не е на такова място, на което се развива висока скорост”, заяви Александър Мановски, който е организатор на Планинско рали – Благоевград.

„Има изискване за обезопасяване на такива елементи. Тази бетонна стена е в зоната, в която състезанието не е приключило”, каза Румен Дунев.

Според пилотите по трасето е имало и сериозни неравности, които били предпоставки за катастрофи. В тези упреци обаче организаторите на състезанието съзряха опит за война между отделните федерации. „Някой е решил да си мери коя е по-добрата федерация, но не трябва да се използва този неприятен случай с колегата, който е загинал, за такива цели”, коментира Александър Мановски.

„Въпросът не беше дали ще се случи такъв инцидент, а кога ще се случи при тази управа”, смята Тодор Василев.

Аутопсия ще покаже дали пилотът е починал при удара в стената или се касае за здравословен проблем преди мигът на фаталната катастрофа.

Целия разговор по темата гледайте във видеото.