Премиерът в оставка се срещна с министрите си

„Г-н Слави Трифонов да отиде да си вземе мандата, да обясни какво ще прави и министрите, които ще сложи. Редно е да обясни защо със 165 мандата не може да управлява. Никой не ги кара да бягат от отговорност. Страхливец е този, който със 165 депутати казва, че не му достигат и му трябват 240. Ние им предложихме мажоритарния вот. Какво ще се случи следващите месеци? Отново ще се дадат над 200 милиона за избори. Вместо тези пари да бъдат дадени на хората, ние ще търсим абсолютно мнозинство за някого". Това заяви премиерът в оставка Бойко Борисов по време на среща с министрите си в понеделник.

Слави Трифонов обяви предложението си за премиер, ИТН връща мандата

„Вече мина месец от провеждането на редовните избори, а управляващите продължават да се държат като опозиция. Явно това е по-лесно в България", каза още Борисов.

"Толкова много време чакаме да чуем министрите на Слави Трифонов", коментира лидерът на ГЕРБ. И поясни, че и неговата партия винаги е управлявала в коалиция. „Никога не сме били абсолютно мнозинство. Не знам как българите считат, че е редно да се управлява с генерално пълномощно", каза още той. И благодари за извинението на Тошко Йорданов към Росица Кирова от ГЕРБ.

„С цялото ми уважение към Антоанета Стефанова – ако тя е премиер за всяко нещо ще ходи да пита депутата Трифонов? Нали точно това обясняваха, че не било правилно. Как ще стане? Да, никой не оспорва световната титла по шах”, каза той.

Борисов коментира и Плана за възстановяване, който България трябва да внесе в НС и ЕК, като поясни, че държваата ни има 12 милиарда евро безвъзмездна помощ.

„След над 30 сесии с ЕК сме се опитали да създадем добър план. Целта му е да се подобри живота на хората. Той има 4 основни стълба”, каза още Борисов. 

Вицепремиерът в оставка Томислав Дончев изтъкна, че по документа са работили над 200 души. Той отрече твърденията, че в плана има само „асфалт и стиропор”.

„Очаквах Мая Манолова да влезе на "Оскарите" и да им иска документацията. Обаче не се появи, това е за първи път”, пошегува се премеирът в оставка.

„При тази подобна конструкция ще влезем в тежка политическа криза след следващите избори. Тогава ще ги питам какво ще правят. Пак ли ще отговарят: „Ами нямаме мнозинство”. Ами, когато нямате мнозинство, какво правим? Отсега кажете: „Ако сме първи, ще направим - това и това. Ако сме втори, трети и т.н. Нека знаят хората. Ние вече влизаме в най-опасното време. Хем пандемията не си е отишла докрай, хем в същото време трябва да сме много мощни, за да се оттласнем от кризата”, допълни Борисов.

„Днес ще се случат две важни неща за България. Първото е по отношение на туризма. Днес ще пуснем заповедта за влизане в страната. Това ще става по три възможни начина - с PCR или антигенен тест, с ваксинационен сертификат и с тест за преболедуване в последните шест месеца. Второто важно нещо, което вече е факт, днес дойде първата голяма доставка ваксини на Pfizer - 138 000 бройки”, обяви на срещата при премиера министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов.

ВСИЧКО ЗА РАБОТАТА НА НОВИЯ ПАРЛАМЕНТ ЧЕТЕТЕ ТУК