Това заяви лидерът на ИТН при първата си публична изява след карантината

Двайсет и два дни след парламентарните избори лидерът на втората политическа сила в парламента Слави Трифонов с импровизирано интервю във Facebook. Наред с разкритието как му се е отразил COVID-19, Трифонов защити и решението си партията му да върне веднага мандата на президента. Според него стабилно правителство в настоящата ситуация не може да бъде създадено.

ШАХ С ВТОРИЯ МАНДАТ: Бурни политически реакции след отказа на Трифонов от правителство (ОБЗОР)

"Не бягаме от отговорност. Може да има всякакви обвинения. Така е разпоредил суверенът, така  е раздал картите, така е гласувал уважаемият български гласоподавател, така стоят нещата", заяви лидерът на партията "Има такъв народ".

"ГЕРБ са първи, не успяха да направят правителство. Мие не можем да съставим стабилен каблинет, защото нямаме необходимия брой депутати и необходимите партньори, за да се случи нещо подобно. Това е все едно на камикадзе, което не иска да се самоубие, да му кажеш "Ти си страхливец". В такава ситуация ние не можем да съставим кабинет", категоричен бе той.

Слави Трифонов обяви предложението си за премиер, ИТН връща мандата

"Съставянето на кабинет, който се явява като кабинет на малцинството, е в зависимост от тези, които са част от нещо, срещу което ние се борим. Те не могат да бъдат управляващи, народът не се е разпоредил така. Ако ние направим в момента правителство, ще бъдем зависими и управлявани от партиите, които ще го подкрепят", смята Трифонов.

Лидерът на партията подчерта, че не могат да бъдат зависими, особено от "доказано компрометирани политически субекти, които са алчни". 

"Не може да се създаде правителство в тази ситуация, така е разпоредил суверенът. Не може да има правителство.Като няма стабилно правителство, не може да има стабилно управление. Като няма такова, това е все едно някой, който кара една кола, да зависи от хора, които стоят отстрани – катастрофата  е неизбежна", обясни Трифонов.

 

Трифонов подчерта, че има и други възможности. Следващият, който ще вземе мандата, може да бъде подкрепен от другите. Те могат да се обединят в името на това да спасяват държавата. Тогава ще могат да управляват и да правят своите планове и да ги реализират.

"Ако "Има такъв народ" не участваше на тези избори, статуквото отново щеше да е победило. ГЕРБ щяха да са заедно с някакви техни патерици. БСП щяха да са в опозиция. ДПС щеше да има своите функции. Сега с участието на партията цялата система се променя. Явно няма да се промени от първия път, но от втория. Какъв е проблемът да има избори? Това е логичният път на демокрацията", смята той.

 

 

Трифонов е излязъл от карантината и сега е болнични.

"Сега съм в болнични. Удари ме много неприятно в кръста. Хора, които са минали през това, знаят, че удря в дробовете. Не е приятно да си под карантина, сега трябва да се възстановявам известно време. Обстоятелствната са такива, каквито са и за всички", сподели Трифонов и разкри, че болестта е задълбочила проблемите му с крака.