След увеличението цените скачат драстично – до над 700 лв.

Жителите на няколко пернишки села излизат на пореден протест. Причината е деветкратното увеличаване на такса "Смет". Те се събраха пред сградата на съда в Перник. Заведено е и дело след подадени жалби до Административния съд. Средната цена, която хората са плащали до момента, е между 20 и 50 лева. След увеличението цените скачат драстично – до над 700 лв.

Протест срещу увеличаване на такса смет в Разградско

„От това увеличение ще пострадат хората от всички села и от град Батановци. Събрали сме подписи от над 4000 недоволни граждани. Увеличението е икономически необосновано, тъй като многократно искахме от Община Перник да представи колко са разходите по сметосъбирането в селата. Такава информация все още не ни е предоставена. Не може да твърдиш, че има дефицит на разходите и се налага увеличение, но да не представяш разходите”, смята адвокатът по делото.

„Преди увеличението разликата в таксата за идентични имоти беше 11 пъти. Ако можете да ми посочите услуга в страната, която да струва 20 лв., ще съм много благодарна. Дебатът да плащаме или да не плащаме е фалшив. Истинският дебат, който трябва да се води, е какви услуги имаме и как искаме те да се случват”, заяви зам.-кметът Стефан Кръстев.