България излиза успешно от третата вълна, заяви проф. Костадин Ангелов

Правителството в оставка гласува удължаване на извънредната епидемична обстановка. Това беше съобщено на заседание на  Министерския съвет в сряда. 

„Важна точка, която приехме днес  - удължаваме срока на обявената извънредна епидемична обстановка”, обяви Бойко Борисов в живо включване във Facebook.

„Постигнахме много до момента”, коментира здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов. „Вижда се, че България излиза успешно от третата вълна за разлика от много други европейски страни, които не успяват да постигнат тези резултати, въпреки по-строгите мерки и забраната за излизане на хората от вкъщи. Това е огромен успех за нашата държава”, коментира проф. Ангелов.

Той отчете траен спад на заболеваемостта, на смъртността, на хоспитализираните – и в неинтензивните, и в интензивните отделения.

„Ваксинационният процес върви с добри темпове. Ваксинираме от 15 000 до 20 000 души на ден. Отваряме „зелените коридори” в петък. Ситуацията е изключително добре координирана”, каза още Ангелов.

Президентът връчи мандата на "Има такъв народ", те го върнаха (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Осигурили сме всичко необходимо за лечението на хората, като се започне от ремдесивир, лични предпазни средства, дезинфектанти, консумативи“, каза още здравният министър.

Правителството отпуска и 83 милиона лева по бюджета на Министерството на здравеопазването. Средства са за допълнителното нетно възнаграждение от 1000 лева за работещите на първа линия за месеците май и юни. От отпусната сума 23 милиона лева са за персонала в структурите на МЗ, който ще продължи да получава подкрепата от 1000 лева за работата си на първа линия. А останалите 60 милиона са трансфер от Министерството на здравеопазването към НЗОК за поемане на нуждите при изплащането на 1000-та лева на договорните партньори на първа линия, както и за осигуряването на сумата от 10 лева за поставена ваксина, също покривана от Здравната каса.