Георги Георгиев провери в рубриката „На твоя страна”

Боите за яйца на пазара – пълни с изкуствени оцветители, консерванти и алергени. За това предупреждават диетолози броени дни преди Великден. Безвредни ли са боите в търговската мрежа и кои са най-опасните цветове - Георги Георгиев провери в рубриката „На твоя страна”.

На Велики четвъртък голямото боядисване на яйца вече започна. Експерти в лаборатория обаче установяват, че зад всеки изследван цвят стои едно или няколко Е-та. Според диетолозите тези съставки могат да доведат до странични за здравето ни ефекти. 

Натурални съставки вместо изкуствени оцветители - в подготовката за Великден през последните години Антония Запрянова превръща всяка билка, плод или зеленчук в цвят, с който да украси яйцата за празника.

Велики четвъртък е

„Когато бях малка с моята баба боядисвахме всяка година яйцата, но използвахме традиционните бои, които съдържат много химия и за съжаление канцерогенни съставки, които проникват през черупката и попадат в яйцето. Затова, когато вече аз станах майка, намерих здравословни начини, с които да боядисвам моите яйца”, казва тя.

За да покаже разликата, екип на NOVA купува с нея няколко произволно избрани бои за яйца от търговската мрежа и преглежда съставките, обявени на опаковките. Във всяка от тях се оказва, че има средно между 7 и 10 Е-та, зад които стоят различни оцветители, разтворители и консерванти. В някои от боите има желатин, лактоза и сол, показва още проверката.

Какво се влага в боите за яйца – екип на NOVA проверява в една от лабораториите. Изпитванията се правят след сложни хроматографски анализи. „Тества се цвят по цвят и във всеки един се определя количественото съдържание на всеки един оцветител”, казва химикът Яна Георгиева.

Колко ще ни струва великденската трапеза?

„В случая това, което сме открили при червения цвят са изкуствени оцветители, които подсилват цвета на боята за яйца. Тестът показва наличие на няколко позволени оцветители – като амарант, аураред, азурубин и еротрозин”, коментира още тя.

„На следващата хроматограма се виждат и сините оцветители, които също присъстват в дадена норма – като индугатин, брилянтно синьо и патентно синьо”, посочва Георгиева.

Анализите в лабораторията потвърждават, че основните съставки в изпитваните бои са изкуствени оцветители. Всяко от откритите Е-та влиза в разрешителния от Брюксел списък за влагане в храни и напитки.

Още по темата гледайте във видеото.

Очакваме вашите сигнали и предложения за теми на имейла и Facebook страницата на рубриката „На твоя страна”.