Хиляди вярващи изпълниха храмовете в цялата страна

Христос Воскресе! За втора година България посреща Великден в условията на пандемия. Хиляди вярващи изпълниха храмовете в цялата страна, за да чуят вестта за Христовото Възкресение. С маски и на дистанция, но с много вяра хората отправиха послания за здраве и надежда за по-добри времена.

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Да отнесат частица от Благодатния огън в дома си – а с него и благата вест. Това доведе хиляди хора пред храм-паметника „Александър Невски” в нощта на Възкресение. Пламъчето надежда от Йерусалим стигна и до патриарх Неофит – който за първи път не оглави службата на Възкресение. Благата вест бе произнесена от Врачанския митрополит Григорий.

 

 

А в очакване на благата вест пред храма, вярващите отправиха молитвите си към Бог. С надежда за здраве за всички. И точно в полунощ дългоочакваната вест изпълни площада пред храм-паметника.

 

 

„Независимо от цялото привидно продължаващо господство на смъртта в нашия свят, независимо от цялото страдание и болка около нас, пред нас е открит път към вечен живот”, заяви Врачанският митрополит Григорий.

И ако преди година службите бяха на открито, а църквите - останаха празни, то този път Празникът на празниците върна богослужението в храма.  Ограничен брой миряни в храма на дистанция един от друг. Въпреки противоепидемичните мерки, желаещи да запалят свещ и да се помолят пред иконите, с маска – имаше. Молитвите ще отекват дълго след нощта на благата вест. Защото вярата е била и остава стожерът на българите в най-трудните времена.

 

 

В катедралата „Св. Неделя” на обяд бе отслужена Пасхалната Вечерня, по известна като Второ Възкресение, от епископ Поликарп. На нея евангелския текст се чете на 10 различни езика, напомняйки, че благата вест е била отнесена до различни краища на света в различни региони.

А във Велико Търново хиляди се събраха за тържествената литургия на открито. За да спазят противоепидемичните мерки и да посрещнат вестта за Възкресението, хората изпълниха площада пред катедралата в старопрестолния град.

В Пловдив Великден беше посрещнат с пищна заря. Стотици вярващи чуха Христос Воскресе на открито пред храмовете в града. Точно в полунощ беше отслужена Архиерейска света Литургия пред катедралния храм „Св. Богородица". Службата беше водена от пловдивския митрополит Николай и беше излъчена на живо в интернет. В полунощ небето над Пловдив беше осветено от 5-минутна заря.  

 

В село Овощник се спазват традиции за празника, датиращи от над сто години. Сред тях е доенето на овца рано сутрин. С прясното мляко в Овощник замесват козунак. От него се прави и традиционно кисело мляко, необходимо за дроб сарма, която се приготвя. В селото тече трескава подготовка за празника още от ранни зори.

Баба Стефка от селото разкри пред Румен Бахов каква е тайната за вкусен козунак и как се прави истинското кисело мляко.

В селото спазват и традиция, свързана с животните. Когато се боядисат великденските яйца, стопаните отиват при овцете и кочовете. Според традицията те трябва да ги чукнат леко по главите с яйцата, за да са здрави.

 

 

В живописното село Мала църква в района на Самоков има много храмове с интересна история. В един от тях се е образувало аязмо с лековита вода.

"Тази вода лекува всичко, тя ни е дадена от Бога", разказва баба Злата, която днес първа влезе в храма.

 

 

А в разложкото село Баня посрещат празника с нещо уникално - 3-етажно мъжко хоро! Селото е и  единственото в България, където Великден се празнува четири дни.

„За  банялии Великден е малък национален празник. Нашето село е опожарявано три пъти до основи и е възкръснало от пепелта, за да посрещне Възкресението всяка година. Пролетните игри са традиционни само за Баня”, разказа Надежда Кехайова.

„Триетажното хоро обикновено се прави на третия ден след Великден. Характерното е, че то е по време на пролетни игри. Развълнувани от празненството младежите решили да направят тази кула, за да са по-близо до Бога ”, разказва местна жителка.